Musk schoffeert EU na herinnering dat DSA ook voor X geldt

europa vlaggen

In aanloop naar een controversieel gesprek tussen Elon Musk en ex-president Trump vond die eerste het nodig om Eurocommissaris Thierry Breton te beledigen, in een reactie op een waarschuwing over de geldigheid van de DSA.


Update 13/08 16u: De Financial Times meldt dat de brief van Thierry Breton niet in opdracht van de Europese Commissie werd geschreven. “De timing en de bewoording van de brief werden niet gecoördineerd of overeengekomen met de president of met de [commissarissen].”

Breton heeft geen goedkeuring ontvangen van EU-president Ursula von der Leyen.


Origineel 13/08 10u: De Digital Services Act (DSA) geldt voor alle grote en kleine bedrijven die actief zijn in de EU, en legt regens op in verband met desinformatie en moderatie. Die regels zijn extra scherp voor platformen met een grote impact: de zogenaamde Very Large Online Platforms, waarvan X (Twitter) er één is.

Gedetailleerde waarschuwing

Hoeveel tanden die DSA heeft, moet de komende maanden en jaren blijken. Eurocommissaris Thierry Breton waarschuwde miljardair Elon Musk alvast dat de DSA wel degelijk van toepassing is op X. Die waarschuwing kwam er in aanloop naar een controversieel ‘interview’ tussen Musk en ex-president Trump op het sociale netwerk, waarbij Musk Trump vooral een platform gaf om eerder ontkrachte leugens opnieuw te verspreiden via een livestream op X.

lees ook

Europese Digital Services Act volledig in werking voor grote en kleinere bedrijven: waarvoor dient de richtlijn?

Breton postte in zijn functie een open brief waarin hij duidelijk maakte dan een dergelijke stream ook onderhevig is aan de bepalingen van de DSA wanneer die in Europa toegankelijk is.

Breton deelde de waarschuwing nadat X in het VK misbruikt werd om misinformatie te verspreiden die aanleiding heeft gegeven tot extreemrechtse rellen in het land. X heeft de verplichting de hele gemeenschap van gebruikers te modereren, benadrukt Breton. “Inclusief uzelf; een gebruiker met meer dan 190 miljoen volgers.”

De EU heeft al een formeel onderzoek naar X gestart. Breton wijst erop dat hij en zijn diensten alle middelen tot hun beschikking zullen gebruiken om burgers in de EU te beschermen van schadelijke content, indien dat nodig is.

Kinderlijke reactie

Musk heeft meteen gereageerd op de formele brief met alle gratie van een vijfjarige die geen koekje krijgt.

De episode voelt voor een stuk als een zoveelste hoofdstuk in de Musk-soap, maar is meer dan dat. De EU als instituut staat lijnrecht tegenover een enkele man, diens persoonlijke agenda en zijn bijhorend immense fortuin. In deze context moet de Unie duidelijk maken dat ze niet met zich laat sollen, door de regels van de DSA en DMA waar toepasselijk zonder uitstel toe te passen.

Musk, Trump en X hebben tot slot geen al te beste beurt gemaakt, met een stream die pas na meer dan een half uur functioneel was en een interview vrij van iedere vorm van kritische gedachte of controle van feiten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home