ML6 helpt Justitie om rechterlijke uitspraken te digitaliseren

justitie

De samenwerking heeft als doel om jaarlijks 1,2 miljoen gerechtelijke beslissingen te anonimiseren en publiek beschikbaar te stellen. Dit moet meer transparantie en efficiëntie in het justitiële proces brengen.

De federale overheid van Justitie gaat een samenwerking aan met ML6, een Gents bedrijf gespecialiseerd in AI dat ook in onze buurlanden actief is. ML6 gaat een systeem ontwikkelen om lange en complexe juridische teksten te digitaliseren, zodat ze beter beschikbaar komen voor advocaten, academici en magistraten. Dit moet leiden tot efficiëntere en consistentere rechtspraak in ons land.

Rechterlijke uitspraken zullen vanaf nu van een tag voorzien worden om ze categoriseren en met AI kunnen de teksten ook worden samengevat. Dit helpt advocaten om precedenten voor hun zaken niet alleen sneller te vinden, ze halen er ook veel sneller de essentie uit. Zo moeten ze veel minder tijd besteden aan het doorpluizen van lange vonnissen in de voorbereidingen van hun pleidooi.

Transparanter rechtssysteem

De inbreng van artificiële intelligentie moet Justitie ook in staat stellen om het brede publiek beter van dienst te zijn. Door teksten te pseudonimiseren, het omvormen van persoonlijk identificeerbare informatie, kunnen de uitspraken nadien ook publiekelijk beschikbaar worden gesteld. FOD Justitie hoopt zo de transparantie van rechtspraak te verhogen en daarmee ook het vertrouwen in de justitiële instanties.

Bovendien biedt het de kans om analyses naar trends binnen het rechtssysteem uit te voeren. Dit kan waardevol zijn voor beleidsvorming, zodat nieuwe wetsvoorstellen of huidige wetten beter aansluiten op de behoeften van de samenleving.

“Anonimiteit van gerechtelijke uitspraken zorgt ervoor dat rechterlijke instanties zowel voldoen aan de AVG, als dat de informatie openbaar beschikbaar kan worden gesteld. Dat is een grote stap in de juridische wereld en zal helpen toekomstige beslissingen makkelijker, efficiënter en consistenter te maken”, zegt Nicolas Deruytter, oprichter en CEO van ML6. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home