Microsoft zet ethische AI-team op straat

Microsoft

Microsoft heeft werknemers die ervoor moeten zorgen dat de interne ethische richtlijnen rond AI gevolgd worden, de laan uitgestuurd. Snelheid primeert nu boven alles.

Op 6 maart kreeg het ethische AI-team hun ontslag via een Zoom-call, schrijft Platformer. Zij zijn één van de slachtoffers van de grote ontslagronde bij Microsoft, die 10.000 werknemers hun baan kostte. Het team was eerder al onderhevig aan verschuivingen waarbij medewerkers een andere functie kregen. De overgebleven zeven worden nu bedankt voor bewezen diensten.

Het ethische AI-team had de taak om erover te waken dat Microsoft de zichzelf opgelegde richtlijnen voor de ontwikkeling en gebruik van AI-producten naleeft. Het team ontwikkelde onder meer rolspellen om ontwikkelaars te wijzen op de risico’s van artificiële intelligentie. Na het ontslag is er geen afzonderlijk team meer dat deze taak op zich zal nemen.

Nu Microsoft aan de lopende band AI-functies uitrolt binnen het hele ecosysteem, zou je denken dat er meer dan ooit nood is aan iemand die een oogje in het zeil houdt. Net daarom was het AI-team meer en meer een blok aan het been van de bedrijfsleiding.

lees ook

Van manipulatie tot liefdesverklaringen: lange conversaties brengen Bing in de war

Snelheid boven ethiek

De beslissing om het volledige team te laten gaan, onderstreept de intenties van Microsoft in de AI-race. De softwarereus is zich er vol van bewust dat er een uniek momentum is om de dominante positie van Google in de zoekindustrie te bedreigen. Het bedrijf wil daarom dat AI-functies zo snel mogelijk worden uitgerold, en dat kan niet als er intern op de rem wordt gestaan door een paar werknemers. Ethiek is allemaal goed en wel, maar niet als het de economische belangen tegenwerkt.

Microsoft benadrukt in een statement aan Platformer dat het niet plots alle ethische reflectie uit het raam gooit. “Microsoft zet zich in om AI-producten en -ervaringen veilig en verantwoord te ontwikkelen en doet dit door te investeren in mensen, processen en partnerschappen die hier prioriteit aan geven”, klinkt het. Al zal er dus wel minder interne controle zijn op die belofte.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home