Microsoft bestempelt OpenAI als een concurrent. Dat is enigszins verrassend gezien de partnerrelatie tussen de twee, waarbij innovaties van OpenAI zich vrijwel meteen vertalen naar vernieuwingen binnen het Microsoft-portfolio.
Microsoft noemt OpenAI een concurrent in zijn kwartaalrapport. In dat rapport lezen we onder het hoofdstuk concurrentie: “Ons AI-aanbod concurreert met AI-producten van hyperscalers zoals Amazon en Google, maar ook met producten van andere opkomende concurrenten, waaronder Anthropic, OpenAI, Meta en andere open source-aanbiedingen, waarvan er veel ook huidige of potentiële partners zijn.”
Dat kleine zinnetje is interessant. OpenAI is zeker en vast een huidige partner van Microsoft. Sterker: Microsoft is de suikeroom van OpenAI en investeert miljoenen zodat het bedrijf nieuwe GPT-modellen kan ontwikkelen. Niet zo kort door de bocht heeft Microsoft ChatGPT mogelijk gemaakt. Daar krijgt het bedrijf iets voor in ruil: het hele CoPilot-aanbod is in essentie een versie van ChatGPT met een Microsoft-jasje aan.
Sinds Microsoft in een relatie stapte met OpenAI, investeerde het bedrijf ongeveer dertien miljard dollar. Redmond investeert terwijl ook in andere AI-start-ups, en daar knelt het schoentje.
Partner of concurrent?
Als we OpenAI als een trouwe partner van Microsoft zien, die in het verlengde van de belangen Redmond innoveert, dan heeft Microsoft een erg dominante marktpositie inzake AI. Acquisities van andere AI-start-ups, zouden de concurrentie in de markt kunnen verstoren. Die visie is niet zo hypothetisch: de Europese Commissie bekijkt de relatie tussen OpenAI en Microsoft al sinds begin dit jaar met argwaan en zou aan een antitrust-onderzoek werken.
Als Microsoft echter een concurrent is van OpenAI, zijn de kaarten heel anders geschud. Dan is OpenAI de grote speler, en Microsoft niets meer dan een andere relevante partij in de AI-markt. In die verhouding is er geen sprake van dominantie of oneerlijke concurrentie bij AI-gerelateerde acquisities.
Perceptie
Microsoft heeft er dus alle voordeel bij om OpenAI als concurrent af te schilderen, of dat nu echt waar is of niet. Het bedrijf lijkt zich in zijn SEC-documentatie alvast in te dekken door OpenAI als concurrent te omschrijven. Er is natuurlijk iets van aan: wie een abonnement op ChatGPT neemt, zal er waarschijnlijk niet ook één op CoPilot nemen. Toch suggereert de nauwe samenwerking tussen beide bedrijven, in combinatie met de immense investeringen, dat er meer aan de hand is dan een klassieke partner/concurrent-relatie.
Microsoft voelt de hete adem van antitrust-onderzoeken en onderneemt nog preventieve acties om die te voorkomen. Zo gaf het bedrijf vorige maand zelf zijn rol als observator in de raad van bestuur van OpenAI op, opnieuw om de perceptie van verwevenheid tegen te gaan. Of dat alles genoeg zal zijn om de EU en andere mondiale mededingingsinstanties te overtuigen, zal nog moeten blijken.