Microsoft CEO geeft toe dat de mobiele markt verlaten (met Windows Phone) een fout was

windows phone

Satya Nadella is al de derde Microsoft CEO binnen het bedrijf die in de afgelopen 10 jaar toegeeft dat het verlaten van de smartphonemarkt een fout was.

Sinds Microsoft CEO Satya Nadella in 2014 het roer overnam van de excentrieke Steve Ballmer, heeft hij zich nooit publiek geuit over het falen van Microsoft om de mobiele markt te veroveren. In een interview met Business Insider doet hij dat voor het eerst.

“De beslissing waar ik denk dat heel wat mensen over spreken – een van de moeilijkste beslissingen die ik als CEO moest nemen – was onze exit uit het mobiele segment. Achteraf gezien hadden we andere manieren moeten vinden die de brug slaan tussen pc’s, tablets en telefoons.”

Uiteindelijk heeft het tot 2017 geduurd, twee jaar na het schrappen van zijn mobiele divisie, om Windows Phone officieel dood te verklaren. Sinds die beslissing waagde Microsoft een poging met de Surface Duo (2020) en Surface Duo 2 (2021), maar voorlopig blijft het stil rond een eventuele opvolger.

Derde keer mea culpa

Nadella is al de derde Microsoft CEO die toegeeft dat het bedrijf fouten heeft gemaakt om de mobiele markt te veroveren. Bill Gates zei in 2019 nog dat de strijd verliezen tegen Android zijn grootste fout ooit was.

Steve Ballmer zei in 2013 al dat hij spijt had om niet eerder te focussen op het mobiele segment. Tijdens de lancering van de iPhone lachte de excentrieke CEO Apple uit omdat het de duurste telefoon op de markt was en dat het niet focuste op zakelijke klanten omdat het geen fysiek klavier had. Het saillante fragment waar hij later veel spijt van zou hebben, kan je hier herbekijken.

Vandaag focust Microsoft op apps voor Android en iOS. Het updatet Phone Link regelmatig om smartphones aan Windows te koppelen en er is een nauwe relatie met Samsung om Office-apps vooraf te installeren op hun Android-toestellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home