Microsoft biedt juridische steun voor AI-copyrightzaken

Gebruikers die een copyrightklacht aan hun broek krijgen wegens content die ze genereerden via  AI-technologie van Microsoft, die hoeven zich al wat minder zorgen te maken. Het bedrijf biedt vanaf nu namelijk juridische ondersteuning voor zulke gevallen.

Heel wat AI is getraind met wat het internet te bieden heeft op vlak van beelden en teksten. Daardoor is de grens tussen origineel materiaal en plagiaat soms erg vaag en dat kan voor problemen zorgen. Zo staat OpenAI dicht tegen een auteursrechtenklacht van de New York Times. Daarom komt Microsoft nu met Copilot Copyright Commitment, een belofte aan zijn gebruikers om juridische ondersteuning te voorzien wanneer die tegenover een copyrightklacht staan omwille van content die ze met Microsoft-AI creëerden.

Basis

AI en copyright, het is nog steeds een beetje een instabiele relatie. Begin dit jaar daagde Getty Images bijvoorbeeld de AI-tool Stable Diffusion voor de rechtbank, wegens het onrechtmatig schrapen en gebruiken van data.

Microsoft beseft dat het gebruikers van zijn systemen daarom misschien soms minder geneigd gaan zijn om technologie als Copilot te gaan gebruiken. Het bedrijf maakt zich echter sterk dat klanten de AI-assistent zorgeloos kunnen gebruiken, zonder wakker te liggen van copyrightrestricties.

lees ook

Microsoft verdiept integratie van Copilot in Power Apps

Praktisch

Mocht er toch een probleem opduiken, dan is er vanaf nu Copilot Copyright Commitment. Hiermee neemt Microsoft in principe de verantwoordelijkheid voor AI-gegenereerde content die zijn gebruikers creëren. De filosofie erachter is dat klanten betalen voor het gebruik van de technologie, bescherming is gewoon inbegrepen in de prijs.

Als een derde partij een commerciële Microsoft-klant aanklaagt wegens inbreuken op copyright, zal het bedrijf die klant niet alleen verdedigen, maar ook eventuele kosten op zich nemen. Voorwaarde is wel dat gebruikers de ingebouwde filters en restricties in de Microsoft-producten steeds hebben geactiveerd.

Er zijn drie redenen waarom Microsoft deze beslissing heeft genomen:

  • Ze staan achter hun klanten wanneer die producten van Microsoft gebruiken
  • De instelling dat zij als bedrijf moeten omgaan met de zorgen van originele content-creators
  • Het geloof in de ingebouwde restricties om copyright te respecteren

Microsoft benadrukt dat het hiermee nog steeds geen eigendom claimt over zaken die via zijn AI worden gecreëerd. Copilot Copyright Commitment omvat niet alleen alle toepassingen van Copilot, maar ook Bing Chat Enterprise. Gebruikers die bewust content proberen genereren die ingaat tegen copyright kunnen uiteraard niet rekenen op deze ondersteuning.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home