De Duitse Bundeskartellamt start een onderzoek tegen Microsoft. Het onderzoek moet uitwijzen of de marktpositie van Microsoft in de softwaremarkt te machtig is geworden.
De Duitse markautoriteit Bundeskartellamt kondigde op 28 maart aan een onderzoek te hebben opgestart tegen Microsoft. Dat lijkt niet tegen specifieke praktijken gericht te zijn, maar meer uit een algemene bezorgdheid dat Microsoft te machtig geworden is in de softwaremarkt. Duitsland voerde in 2021 regels in die polyvalente bedrijven moeten verhinderen om in meerdere markten het laken naar zich toe te trekken.
Microsoft is vandaag de dag een manusje van alles. Met het Windows-besturingssysteem heeft Microsoft al een voet binnen in het leeuwendeel van bedrijven en huishoudens, en veel Windows-gebruikers nemen ook nog eens een 365-abonnement af. Maar Microsoft is eveneens met Azure een van de grootste cloudproviders in Europa, en met Teams heeft het ook een groot deel van de videoconferencingmarkt voor zich. Tel daar nog eens de tandem Bing-Edge en LinkedIn bij, en je hebt een immens ecosysteem.
lees ook
Poll: welke cloudprovider(s) gebruikt jouw bedrijf?
Oneerlijk voordeel
Microsoft kan al die diensten als bundels aanbieden, wat het bedrijf ook een aanzienlijk voordeel geeft ten aanzien van kleinere, Europese spelers. En als dat nog niet genoeg is, dan heeft het met OpenAI nog een troefkaart in handen waar de concurrentie alleen maar van kan dromen. Dat vindt ook Andreas Mundt, voorzitter van Bundeskartellamt:
“Met Windows en zijn Office-producten heeft Microsoft al lang een zeer sterke positie op het gebied van besturingssystemen en kantoorsoftware. Op basis daarvan heeft het bedrijf zijn productassortiment voortdurend uitgebreid, zowel voor zakelijke klanten als voor consumenten. In het licht hiervan zijn er goede redenen om na te gaan of Microsoft van groot belang is voor de concurrentie op alle markten”, aldus de voorzitter.
Het onderzoek moet eerder vaststellen of Microsoft zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. Eventuele sancties zullen in overleg met de Europese Commissie worden bepaald. Wellicht blijft het onderzoek niet zonder gevolgen. In 2022 tikte de Duitse autoriteit Alphabet, moederbedrijf van Google, en Meta om gelijkaardige redenen op de vingers. Procedures tegen Amazon en Apple zijn lopende.
Van aanklacht naar aanklacht
De juridische dienst van Microsoft draait overuren in Europa. Duitsland is niet het enige land dat met argusogen naar Microsoft kijkt. Op dit moment loopt ook een onderzoek tegen Azure, na een aanklacht van enkele Europese cloudproviders waaronder het Franse OHV. In deze zaak zal het wellicht tot een schikking komen.
Microsoft belooft in een statement aan The Register mee te werken aan het onderzoek: “Als groot technologiebedrijf zijn we ons bewust van onze toegenomen verantwoordelijkheid om een gezond concurrentieklimaat te ondersteunen. We zullen constructief samenwerken met het Bundeskartellamt, dat probeert onze rol op de digitale markten te begrijpen.”