Meta kijkt aan tegen Europese antitrust-boete voor link Facebook en Marketplace

De Europese Commissie is niet opgezet met de manier waarop Meta advertenties van Marketplace heeft gekoppeld aan Facebook. Het bedrijf mag zich de komende weken aan een antitrust-boete verwachten.

De Europese Commissie zal Meta binnen enkele weken op een antitrust-boete trakteren. Dat weet Reuters. De EU heeft Meta al anderhalf jaar geleden beschuldigd van anticompetitieve praktijken. De focus ligt deze keer op Facebook en de koppeling met de Marketplace.

Oneerlijk voordeel

De Europese Commissie vindt dat Meta een oneerlijk voordeel voorziet voor Marketplace door die oplossing te bundelen met Facebook. Zo zou meta zijn dominante positie gebruiken om Marketplace een oneerlijk voordeel te geven tegenover andere platformen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 2dehands, dat niet op de zichtbaarheid van een automatische koppeling met Facebook kan rekenen.

Het bedrag van de boete is nog niet gekend en de commissie heeft nog niet officieel gecommuniceerd. In theorie kan Meta een rekening krijgen tie tot tien procent van de globale omzet in 2023 bedraagt. Dat zou meer dan dertien miljard dollar zijn. In de praktijk zal de boete vermoedelijk een stuk lager liggen.

Eigen interpretaties en extra klachten

Meta is niet akkoord met de redenering van de commissie en vindt dat het niets fout doet, maar het bedrijf van Mark Zuckerberg maakt er een gewoonte van om eigen interpretaties van Europese wetgeving te verkiezen boven wat er effectief in de tekst staat, en wat Europese rechtbanken historisch beslist hebben.

Deze klacht is niet de enige die loopt tegen Meta. Het ‘akkoord gaan of betalen’-model van het bedrijf zou bijvoorbeeld in strijd zijn met zowel de consumentenbescherming als de DMA. Ook de DSA zou Meta niet naar behoren naleven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home