Linus Torvalds over de nood aan nieuwe generatie Linux-ontwikkelaars

Linus Torvalds
Bron: Wikipedia

Tijdens de recente virtuele Open Source Summit van The Linux Foundation gingen Linux-bedenker Linus Torvalds en VMware’s Chief Open Source Officer Dirk Hohndel in gesprek met elkaar over uiteenlopende thema’s, waaronder de toekomstige ontwikkeling van de Linux-kernel.

Tijdens de conversatie, waar ZDNet beknopt verslag van brengt, kwam de vraag naar boven of de kern van ontwikkelaars achter de Linux-kernel geen grijze haren begint te krijgen. “Velen van ons hebben een leeftijd die met een vijf begint, terwijl een paar al de 60 naderen”, vertelt Hohndel. “Op een gegeven moment moeten we als gemeenschap gaan nadenken over generatieverandering.”

“Het is absoluut waar dat de sleutelfiguren al tientallen jaren meegaan. Ja, we worden grijs”, erkent ook Torvalds. “We doen dit al bijna dertig jaar. We moeten beginnen nadenken over de komende twintig tot dertig jaar. En dus hebben we die volgende generatie nodig.”

Tekort aan beheerders

Het probleem is volgens Torvalds niet zozeer een tekort aan ontwikkelaars die het programmeerwerk voor rekening nemen. Veel van de oudste ontwikkelaars zijn doorheen de jaren evenwel in de rol van onderhouder en beheerder gerold. Daar is wel een tekort aan, merkt Torvalds op, en de rol is moeilijk om in te vullen.

“We hebben veel mensen die code schrijven. We hebben honderden beginners en dat is typisch meer dan bij de meeste andere projecten, maar tegelijkertijd is het probleem waar we vaak tegenaan stoten dat we nood hebben aan beheerders om naar de code van anderen te kijken en te helpen”, verduidelijk de Linux-oprichter.

“Het blijkt dat het erg moeilijk is om mensen te vinden die beheerders zijn. Het is interessant en uitdagend, maar één van de nadelen van een kernelonderhouder is dat je er altijd moet zijn. Misschien is het niet 24 uur per dag, maar elke dag reageer je op e-mail, je moet er zijn.”

Nieuwe generatie

Toch lijkt Torvalds zich nog niet te veel zorgen te maken. Er is volgens hem een generatie van dertigers die zich stilaan opwerken, zodat er een nieuwe golf van mensen klaarstaat om de taken uiteindelijk over te nemen. Het kost alleen tijd om voldoende ervaring en vertrouwen op te bouwen.

“Het kost tijd, er is ervaring voor nodig. Je moet dit een tijdje hebben gedaan als een low-level onderhouder, om langzaam op te klimmen en het vertrouwen van genoeg mensen te winnen. […] Het gaat niet alleen om het vertrouwen van andere beheerders, maar ook van de mensen die code schrijven. Dat kost nu eenmaal tijd”, besluit Torvalds.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home