Italië is van plan binnenlandse chipproductie op te drijven met subsidies. 4 miljard euro is de overheid van plan te investeren tegen 2030.
Italië zou de komende jaren graag chipproducenten verwelkomen in het land. Dat blijkt uit een wetsontwerp dat Reuters heeft kunnen inkijken. In het ontwerp zijn plannen te lezen om 4 miljard euro te reserveren voor het opdrijven van binnenlandse chipproductie.
De subsidies zijn onderdeel van een pakket aan economische steunmaatregelen ter waarde van 8 miljard euro. Dit jaar moet 150 miljoen euro geïnvesteerd worden, om daarna tot 2030 jaarlijks 500 miljoen euro te besteden.
De Italiaanse regering zal “onderzoek en ontwikkeling van microprocessortechnologie en investeringen in nieuwe industriële toepassingen van innovatieve technologieën” bevorderen, staat er geschreven.
Lokkertje
De subsidies zijn een lokkertje voor Intel. De chipproducent houdt Europa namelijk al lang in spanning over de vestigingsplaats van zijn nieuwe chipfabriek. Via anonieme bronnen lekte eerder al uit dat Intel een grote interesse toont in Duitsland, Frankrijk en Italië. Volgens Duitse media zou de deal al beklonken zijn en vestigt de chipfabriek zich in Maagdenburg.
Italië laat zich echter niet kennen en gooit nu zelf geld in de strijd om Intel te lokken. Toch wedt Italië niet op één paard, het land is eveneens in gesprek met STMicroelectronics, MEMC Electronic Materials en Tower Semiconductor.
Helemaal loskomen van Intel doet Italië niet door de andere onderhandelingsgesprekken. Intel neemt Tower Semiconductor namelijk over. De deal zou binnen het jaar rond moeten zijn. Dat is erg interessant voor Italië aangezien Tower Semiconductor al chipfabrieken opende in Italië.
Europees kader
Naast eigen subsidies leunt Italië op het Europese kader. Met de European Chip Act investeert de EU namelijk zelf ook 43 miljard euro tegen 2030. De Chips Act moet ervoor zorgen dat tegen 2030 minstens 20 procent van de wereldwijde chipproductie in Europa gebeurt.
lees ook