IoT-specialist en Data Protection Officer populairste nieuwe beroepen

De digitalisering maakt jobs irrelevant door automatisering, maar zorgt terwijl voor de creatie van nieuwe banen. Onderzoek wijst uit dat nieuwe profielen vooral ontstaan onder impuls van IoT en beveiliging.

CIoT is de populairste nieuwe functie die ontstaan is in het veranderende IT-landschap. De Chief IoT Officer is verantwoordelijk voor de implementatie van IoT-hardware ter ondersteuning van bedrijfsactiviteiten. 26 procent van ondervraagde IT-managers in België ziet de nieuwe baan opkomen. De cijfers zijn afkomstig van onderzoek van recruteringsbureau Robert Half bij 200 IT-managers.

Op de tweede plaats staat de Data Protection Officer met 32 procent. Verwonderlijk is dat niet, aangezien deze functie bij grotere bedrijven verplicht wordt onder de GDPR-regelgeving. De Data Protection Officer moet nagaan hoe gevoelige data wordt verwerkt en of die workflow wel in overeenstemming is met de eisen van de wetgeving.

Beveiliging

De beveiligingsspecialist is het derde populaire profiel. 21 procent van de managers ziet die job opkomen. Het belang van beveiliging is al lange tijd in opmars en sinds high profile-aanvallen zoals WannaCry beseffen ook kleinere ondernemingen dat ze slachtoffer kunnen worden. Aansluitend zit de functie van Incident Detection Innovator in de lift. 20 procent van de ondervraagden ziet dat profiel aan belang winnen. De jobomschrijving vraagt om een analist die beveiligingslekken ontdekt en hun impact beperkt. De job leunt zo dicht aan bij die van beveiligingsspecialist.

Tot slot stijgt volgens het onderzoek de vraag naar Robotsoftware-ingenieurs. Die ingenieurs zijn vooral in de industrie gevraagd. Daar schrijven ze software om machines en processen te automatiseren. Opnieuw geeft twintig procent aan dat de functie aan belang wint.

Een rode draad doorheen de opkomende jobs is het hoge opleidingsniveau. Waar technologie vooral jobs van laag- en middelgeschoolde werknemers doet verdwijnen, zijn de nieuwe functies in eerste instantie interessant voor mensen met een hoger diploma of een equivalent aan ervaring. Er is dan ook niet eenvoudig om mensen vanuit jobs die verdwijnen over te zetten naar de nieuwe functies. Het resultaat daarvan is dat er een tekort aan talent bestaat voor de invulling van bovenstaande nieuwe posities.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home