AI boost inkomsten cloud-producten Microsoft en Google, terwijl aandelen dalen 

Cloud-diensten van Microsoft en Google teren op het succes van AI-tools, maar de aandelen van beide bedrijven dalen gestaag. Grootse AI-investeringen voor 2024 doen hen mogelijks de das om.  

Net zoals talrijke andere bedrijven, gooien techgiganten Microsoft en Google alles in de strijd om de meest geavanceerde AI-producten op de markt te brengen. Het (over)aanbod van AI-producten vertaalde zich in een grotere vraag naar cloud-producten van zowel Microsoft en Google. Beide bedrijven kenden dan ook een stijging in hun omzetcijfers. De AI-plannen van Microsoft en Google techgiganten rijken nog heel ver en oefenen een invloed uit op hun aandelen met een daling van respectievelijk 1 procent en bijna 6 procent.  

Veelbelovende kwartaalcijfers

Microsoft zette zichzelf mee op de AI-kaart dankzij de nauwe samenwerking met OpenAI. Het bedrijf boekte zijn sterkste omzetgroei sinds 2022 en de inkomsten uit commerciële clouddiensten stegen met 24 procent. De grote interesse in AI-producten resulteert in een grotere behoefte aan Microsoft-diensten zoals opslag en rekenkracht.  

lees ook

Investering of fusie? EU onderzoekt invloed Microsoft bij OpenAI

Alphabet behaalde in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw betere kwartaalcijfers dankzij zijn Google cloud-afdeling. In vergelijking met vorig jaar, boekte deze cloud-dienst een bijna 26 procent hogere omzet. Het is de eerste keer dat Alphabet een jaar lang geen verlies draaide met de cloud-producten. In het laatste kwartaal van 2022 had het bedrijf nog een verlies van 186 miljoen dollar, maar boekte het vanaf 2023 (voor het eerst) alleen maar winst. 

Aandelen dalen

Hoewel de kwartaalcijfers er op papier veelbelovend uitzien, merken investeerders op dat deze trend zich niet doorzet in de aandelen. Ondanks de stijgende verkoop van cloud computing (mede dankzij de technologie van OpenAI), daalden de aandelen van Microsoft met 1 procent. Ook de aandelen van Alphabet daalden met bijna 6 procent.  

lees ook

Generatieve AI kost Microsoft meer geld dan het oplevert

Hoewel beide techgiganten, Google en Microsoft, over sterke kwartaalresultaten beschikken, zijn de huidige investeerders niet overtuigd dat deze trend zich zal verderzetten. De waarschuwing van Google en Microsoft dat er in 2024 grotere kapitaaluitgaven voor de deur staan om te blijven investeren in technologische infrastructuur voor generatieve AI zou hier een rol in gespeeld kunnen hebben. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home