Intel ziet Chinese CPU’s als bedreiging tegen 2025

china it

Intel denkt dat Chinese CPU’s tegen 2025 het niveau van de eigen chips kunnen halen. De voorspelling mist echter heel wat details.

“Binnen drie tot vijf jaar zullen Chinese CPU-bouwers sterke concurrenten worden voor Intel”, die claim maakt Rui Wang, SPV van Intel in China. De voorspelling geeft hoop aan Chinese bedrijven. Sinds de Amerikaanse sancties tegen Huawei staat strategische onafhankelijkheid voor microchips hoog op de agenda in het land. Intel lijkt op het eerste zicht de ambities van de Chinezen te valideren.

Rammelende voorspelling

Bij nader onderzoek rammelt de claim een beetje. Eerst en vooral maakte Wang zijn opmerking tijdens het Chinese Nationale Partijcongres. Dat doet al vermoeden dat objectiviteit minder prioritair was dan een statement maken dat de partij zou appreciëren.

Die analyse wordt gestaafd door de verdere vaagheid van de voorspelling. Wang noemt geen namen van fabrikanten en heeft het zelf niet over architecturen. X86 is geen publiek beschikbare architectuur zoals ARM, dus de concurrentie zal alvast niet rechtstreeks zijn voor het Core- of Xeon-gamma. Toestellen gebaseerd op een eigen architectuur zouden niet meteen compatibel zijn met populaire software, dus ook daar hoeft Intel geen grootste concurrentie te verwachten.

Concurrentie van ARM

Het grootste risico komt uit de hoek van ARM. ARM-chips zijn aan een stevige opmars bezig en daar heeft China wel enkele interessante spelers. Zo is er HiSilicon van Huawei en Phytium Technologie, dat effectief chips voor servers en workstations bouwt. Als Intel van die partijen stevige concurrentie verwacht binnen een drietal jaar, dan toont het dat de fabrikant wakker ligt van ARM in het algemeen.

Intel geeft alvast aan dat het eerlijk maar sterk zal concurreren met de niet nader genoemde opkomende Chinese concurrentie. In afwachting daarvan mogen we de claim gerust met een soeplepeltje zout nemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home