Intel wint jarenlange patentenstrijd tegen VLSI

Intel

Intel heeft VLSI kunnen overtuigen om een patentenaanklacht tegen de chipfabrikant te laten vallen. Daarmee ontsnapt Intel aan een schadevergoeding van vier miljard dollar.

Na vier jaar begraven Intel en VLSI Technology de strijdbijl in een patentenconflict. Beide partijen bereikten een akkoord voor de rechtbank van de staat Delaware om de zaak te laten seponeren. VLSI had Intel in 2018 aangeklaagd voor het schenden van vijf patenten en eiste een schadevergoeding van vier miljard dollar, maar laat die aanklachten dus vallen.

Een deugddoende overwinning voor Intel, dat afrekent met een demoon die hen al jaren teistert. VLSI wist al drie miljard dollar te kloppen uit de zakken van de Intel-bazen met twee eerdere patentzaken. Het meest recente succes behaalde VLSI nog in november 2022, toen de rechtbank van Texas Intel een compensatie van bijna 950 miljoen dollar oplegde. Die komt bovenop de patentschending van 2,18 miljard dollar die Intel in 2021 aan zijn broek kreeg.

Deze keer zal Intel geen cent moeten betalen om de zaak af te handelen. Daarnaast heeft VLSI ook moeten zweren om ook geen partners van de chipfabrikant lastig te vallen. Intel hoopt de eerdere uitspraken nog in beroep ongedaan te maken. Het bedrijf kan in moeilijke tijden voor de chipindustrie dergelijke ongevraagde kosten uiteraard missen als kiespijn.

Leven op patenten

VLSI is een naam die al lang meegaat in de chipindustrie, maar het bedrijf heeft veel van zijn glans verloren. De voormalige chipfabrikant, die mee in de portefeuille van Arm-eigenaar Softbank zit, lijkt vandaag te overleven op rechtszaken voor patentschendingen. Naast Intel heeft het bedrijf ook Apple al meermaals geteisterd.

Dat zou VLSI wel eens snel duur kunnen komen te staan. Het Amerikaanse patentagentschap is de validiteit van de aanklachten door VLSI in twijfel beginnen trekken en heeft een onderzoek opgestart. Intel zou daardoor wel eens de schending uit 2021 kunnen zien verdwijnen als blijkt dat VLSI onrechtmatig patenten heeft opgeëist. Mogelijk voelde VLSI de bui in deze zaak al hangen en gooide het daarom de handdoek in de ring.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home