Intel wil eigen chip-innovatie versnellen

Intel Core i9-9980XE

De CEO van Intel werkt aan een plan om de innovatie binnen het bedrijf te versnellen. De positieve kwartaalcijfers tonen aan dat Intel ook zonder versnelling voldoende geld binnenhaalt.

Intel slaagt er niet meer in om even snel als vroeger te innoveren. Tot en met 14 nm hield de CPU-specialist er een moordende cadans van vernieuwing op na, maar met 10 nm struikelde het bedrijf waardoor concurrenten als TSMC een voorsprong konden nemen. Vandaag staat Intel net een beetje achter op TSMC wat de technologische capaciteiten van zijn processorfabricageproces betreft.

CEO Pat Gelsinger laat bij de voorstelling van de kwartaanresultaten weten dat hij Intel opnieuw aan de leiding wil krijgen. Het 7 nm-proces zou op schema zitten maar ook daarna moet het innovatieritme opnieuw de hoogte in. Vernieuwingen in procestechnologie zullen daarvoor zorgen. Gelsinger plant om binnenkort meer details vrij te geven.

Kwartaalcijfers

In afwachting is duidelijk dat de vertraagde innovatie van de laatste jaren niet meteen een negatieve impact heeft op de omzet van Intel. In het tweede kwartaal van dit jaar overtrof het bedrijf de verwachtingen van analisten in Wall Street met 18,2 miljard aan omzet: twee procent meer dan een jaar eerder. Intel stelt daarom zijn prognose voor volledig 2021 naar boven bij. Nu verwacht de chipspecialist tegen het einde van het jaar 73,5 miljard euro aan omzet te genereren: een miljard meer dan eerder geschat. Zo zou Intel jaar op jaar groeien vergeleken met 2020.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

De omzetstijging komt er ondanks aanhoudende chiptekorten in de hele sector. De chipbouwer geeft voorrang aan chips met een hogere marge en dat laat zich voelen. De gestegen vraag naar pc’s is bovendien goed zichtbaar in de omzetcijfers: de client computing-groep ziet zijn omzet met zes procent stijgen naar 10,1 miljard dollar. Dat compenseert de omzetdaling voor de datacenter-groep, waar de omzet met negen procent daalt naar 6,5 miljard dollar.

Productieprobleem

Intel blijft een schijnbaar onstopbare kracht in de chipwereld. Zelfs in een technologisch dipje en een wereldwijd probleem met chipproductie slaagt het bedrijf erin te groeien. Die chipproductie zal volgens Gelsinger trouwens binnenkort door het diepste punt van het dal gaan, al verwacht hij dat het nog één tot twee jaar zal duren vooraleer vraag en aanbod opnieuw in evenwicht zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home