10 nm Ice Lake in volumeproductie in twee Intel-fabrieken

Intel bevestigt dat 10 nm Ice Lake-chips eindelijk in volume van de band rollen. Zo zijn de eerste 10 nm-laptops tegen het eindejaar verzekerd, al blijft het ijzingwekkend stil over de desktopchips.

De 10 nm-vloek waarmee Intel al een viertal jaar geconfronteerd wordt, is eindelijk gebroken. Bob Swan laat in een call over het tweede fiscale kwartaal van dit jaar weten dat 10 nm Ice Lake-chips eindelijk in volume van de band rollen. Twee fabrieken draaien daartoe op volle capaciteit. Dat de productie eindelijk op schema is, geeft Intel zoals eerder gerapporteerd bovendien de marge om productietekorten in andere plaatsen in het portfolio op te vangen, na een jaar van aanhoudende tekorten.

10 nm-servers

Ice Lake voor de server zit ook op schema. Swan laat weten dat verschillende enterprise-klanten al 10 nm-servers hebben ontvangen om te testen. Die zullen op hetzelfde platform draaien als 14 nm Cooper Lake, wat een hybride aanbod in 2020 suggereert.

Over één ding blijft het muisstil: Ice Lake op de desktop. Intel rept met geen woord over 10 nm Core-cpu’s voor desktop-pc’s waardoor het onwaarschijnlijk wordt dat dergelijke componenten nog voor dit of zelfs volgend jaar gepland staan. Dat is des te opvallender aangezien Swan zich niet ontvallen dat ook de stap naar 7 nm-Intel op schema zit. In 2021 moet volumeproductie daar mogelijk zijn. Dat is een straffe claim, maar één die gezien het gesukkel van Intel de laatste jaren vermoedelijk gebaseerd is op de nodige feiten.

Geen concurrentie met AMD

10 nm Ice Lake moet in theorie betere prestaties en een hogere kloksnelheid naar laptopchips brengen, en dat aan een lager stroomverbruik. Intel zal in dat segment best competitief zijn, aangezien AMD nog geen verfrissing van zijn 14 nm Zen-APU’s aankondigde. Zo komen we in een vreemde spreidstand terecht. In de desktopwereld zwaait AMD voor de komende maanden duidelijk de plak: 7 nm Ryzen is over de ganse lijn superieur aan het 14 nm-aanbod van Intel. Andersom belooft 10 nm Ice Lake voor de laptop dan weer superieur te zijn aan het 14 nm-aanbod van AMD. De twee zetten hun meest geavanceerde chips met andere woorden niet tegenover elkaar.

Hoeveel verbetering Ice Lake echt met zich mee brengt, zullen we aan het einde van dit jaar ontdekken. Intel, gevangen in het 14 nm-proces, heeft de laatste jaren zijn best gedaan om het uiterste uit de technologie te persen met hoge core-counts voor relatief bescheiden chips. Die verbeteringen kwamen ten koste van kloksnelheid. In theorie zal Ice Lake daar heel wat bijdragen.

Gerelateerd: AMD legt 7 nm Ryzen in de rekken en verplettert concurrentie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home