Intel overweegt afsplitsing fabrieken

Intel zoekt naar een weg uit het woelige vaarwater waar het zich in bevindt. Een historische afsplitsing van de fabrieksdivisie zou bespreekbaar zijn.

Intel overweegt drastische maatregelen in zijn zoektocht naar een traject richting een gezonde toekomst. Het bedrijf praat met grote investeerders, en zou volgens Bloomberg zelfs overwegen om zijn fabrieksafdeling af te splitsen.

Intel is de enige grote chipdesigner die zijn ontwerpen ook zelf bouwt. Andere chipontwerpers zoals AMD, Nvidia en Qualcomm gaan in zee met gespecialiseerde fabricagepartners zoals TSMC voor de eigenlijke productie van microchips.

Chipdesign en fabricage ging twintig jaar geleden nog meer hand in hand, maar sindsdien zijn de twee domeinen meer en meer ontkoppeld. Dat komt omdat design en fabricage allebei enorme investeringen in onderzoek en ontwikkeling vergen. Het is heel moeilijk voor een bedrijf om op de twee domeinen aan het voorfront van de ontwikkeling te blijven staan.

AMD achterna?

AMD bouwde tot 2009 bijvoorbeeld net als Intel zijn eigen chips, maar splitste de fabricagedivisie uiteindelijk af in een nieuw bedrijf: Globalfoundries. Aanvankelijk was er veel synergie tussen de twee, met een nauwe betrokkenheid van AMD als grote aandeelhouder. Langzaamaan groeiden AMD en GlobalFoundries echter uit elkaar. De loskoppeling zorgde ervoor dat AMD voor zijn comeback met de Zen-architectuur een beroep kon doen op de meest geavanceerde speler in de industrie: TSMC.

Het is onduidelijk of Intel een gelijkaardige zet voorogen heeft. Het bedrijf zou ook zijn Foundry-divisie met focus op de bouw van chips voor derde partijen kunnen afsplitsen, maar zelf wel productiecapaciteit behouden.

Bloomberg benadrukt dat er geen concrete plannen zijn. De afsplitsing of het behoud van de fabrieken ligt op tafel als gespreksonderwerp, zonder dat er een beslissing in de één of andere richting zal vallen op korte termijn. Het feit dat een splitsing wel bespreekbaar is, toont echter de ernst van de situatie voor Intel en CEO Pat Gelsinger.

De timing is bovendien opvallend, aangezien de uitbreiding van de productiecapaciteit een speerpunt is van het relanceplan van Gelsinger. Intel heeft wat dat betreft grote investeringen op de agenda staan, inclusief een nieuwe fabriek in Duitsland.

Moeilijk bij te sturen

Intel doorvaart één van de zwaarste wateren in zijn 56-jarig bestaan. Terwijl de concurrentie toeneemt, daalt de omzet en slaagt het bedrijf er niet echt in om opnieuw het voortouw te nemen inzake technologische ontwikkeling. Na decennia aan het voorfront van de chipindustrie, heeft de marktleider het moeilijk.

Het Intel-schip is log, zwaar, en draait niet snel. Dat momentum zorgt ervoor dat de martleiderspositie wel comfortabel behouden blijft, maar ook dat de slechte koers moeilijk bijgestuurd geraakt. Gelsinger nam al afscheid van verschillende minder belangrijke producten om de focus van Intel opnieuw op CPU’s te leggen, en 15.000 mensen werden recent de laan uitgestuurd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.