Intel blijft aan Huawei leveren dankzij Amerikaanse licentie

huawei intel

Intel heeft een handelslicentie ontvangen van de Amerikaanse overheid om bepaalde producten te blijven verkopen aan Huawei. De chipfabrikant is een van de weinig bedrijven dat openlijk naar buiten komt met het nieuws en doet vermoeden dat meerdere (Amerikaanse?) partijen ondertussen een handelslicentie op zak hebben.

Volgens Business Insider mag Intel zijn producten blijven aanbieden aan Huawei ondanks de blacklist van de Amerikaanse overheid sinds mei 2019. Een woordvoerder van Intel zegt dat de chipfabrikant een licentie heeft verkregen om bepaalde producten te kunnen aanleveren. Welke producten wil de woordvoerder niet kwijt.

Het statement van Intel toont aan dat het een handelslicentie heeft aangevraagd en gekregen. In mei bevestigde President Trump aan Chinese President Xi Jinping dat hij zou toelaten dat Amerikaanse bedrijven producten kunnen blijven verkopen aan Huawei.

Eerder deze week bevestigde AMD dat het Huawei zou blijven ondersteunen, maar in tegenstelling tot Intel bevestigt AMD niet dat het een licentie op zak heeft.

Specifieke Intel-producten

We weten niet welke producten Intel mag leveren aan Huawei, maar het is potentieel goed nieuws voor de laptop- en servertak van het merk. De VS richt zijn pijlen vooral op de mobiele telefoons en 5G-netwerkinfrastructuur in zijn Chinese handelsoorlog. President Trump laat met Intel nu de deur op een kier voor andere onderdelen van Huawei.

De Verenigde Staten heeft de duimschroeven bij Huawei regelmatig aangedraaid dit jaar. Eerder in mei blokkeerde het al chipleverancier TSMC om samen te werken met Huawei. Het introduceerde een nieuwe regel dat hardware of software dat Amerikaanse technologie bevat, niet meer mag samenwerken met Huawei.

De uiterste deadline om chipleveringen te voltooien, werd 15 september. Rond die deadline meldden talrijke fabrikanten zoals Samsung en SK Hynix dat het de productie van hardware voor Huawei zou staken. Beide hebben een aanvraag ingediend voor een handelslicentie. SK Hynix laat ondertussen weten dat die aanvraag werd geweigerd door de Amerikaanse overheid.

Vandaag bevestigt Sony ook dat het geen camerasensoren meer mag leveren aan Huawei. De sensoren werden talrijk gebruikt in smartphones van het Chinese merk.

Nieuwe toestellen

Huawei kondigde eerder deze maand nog de opvallende MateBook X aan, een laptop zonder ventilator in een flinterdun chassis. Het toestel verschijnt eerst op de Chinese markt, in België moeten we nog wachten tot 2021. De Huawei MateBook 14 en MateBook X Pro liggen wel vanaf volgende maand in de winkelrekken. De drie modellen hebben allemaal een Intel-chip aan boord.

Tip: Huawei zet alle middelen in om Belgische laptopmarkt te veroveren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home