Intel: ‘gebruik aub de AI in onze CPU’s’

Intel wil dat ontwikkelaars aan de slag gaan met de AI-accelerators die de CPU-specialist in zjn toekomstige Meteor Lake-chips zal integreren. Om het enthousiasme aan te zwengelen, voorziet Intel een speciaal programma.

Intel lanceert het AI PC Acceleration Program. Daarmee wil de CPU-fabrikant ontwikkelaars overtuigen om functies te bouwen die gebruik maken van AI-acceleratie. Let wel: daarbij gaat het niet om eender welke acceleratie. Intel is vooral opzoek naar relevantie voor de ingebouwde NPU-chiplet op de toekomstige Meteor Lake-processors.

Intel holt AMD achterna met de integratie van een AI-component om toekomstige processors. Bij beide chipbouwers is het opzet gelijkaardig. Ze gaan ervan uit dat AI in de toekomst alomtegenwoordig zal worden, wat zal zorgen voor meerwaarde van een AI-accelerator op de CPU. Die kan dat AI/inferentie-gerelateerde taken op een veel efficiëntere manier uitvoeren dan de CPU zelf. Het concept is niet nieuw: CPU’s vandaag zitten tjokvol accelerators voor specifieke taken, zoals multimediadecryptie. Probeer maar eens een 4K-HEVC af te spelen op een oude CPU zonder acceleratie.

Op zoek naar een nut

De AI-componenten verschillen achter van die implementaties. Zoals Intel aantoont, is er op dit moment eigenlijk nog geen nood aan AI-acceleratie op een gewone CPU. Intel wil met z’n NPU het verschil maken, maar dat lukt alleen wanneer ontwikkelaars relevante functies bouwen die voelwaar meerwaarde halen uit die NPU.

Het Acceleration Program moet daarbij helpen. Al 100 softwarebouwers zouden ingetekend hebben en ze zijn bereid meer dan 300 AI-functies te accelereren. Onder andere Adobe, Webex en Zoom nemen al deel. In principe zal niet alleen Intel de vruchten plukken van het programma. Wanneer een ontwikkelaar software heeft geoptimaliseerd voor Intels NPU’s, is het in theorie niet veel werk om ook ondersteuning voor die van AMD aan te bieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home