Intel CEO dreigt met grote extra Europese chipfabriek als de VS niet snel beslist over extra investeringen

pat gelsinger

De Amerikaanse variant van de Europese Chip Act raakt maar niet goedgekeurd, wat Intel CEO Pat Gelsinger dwingt om te dreigen met een verhuis van de grote Ohio-site naar Europa.

In de VS werd eerder een investeringsbudget van 53 miljard dollar goedgekeurd onder de noemer US Innovation and Competition Act (USICA). Na een goedkeuring in de Tweede Kamer zit het vast bij Congress omwille van geschillen tussen Democraten en Republikeinen. USICA ligt al maanden klaar, maar de financiering raakt er voorlopig niet door.

Ondertussen heeft Intel de bouwgrond in Ohio in bruikleen genomen en startte het 10 dagen geleden de allereerste voorbereidende werken. Toch benadrukt Intel CEO Pat Gelsinger dat USICA snel moet worden goedgekeurd om de fabriek in Ohio een toekomst te geven.

Gelsinger zegt bij de Washington Post dat indien de VS niet snel beslist, het chipproject andere oorden zal opzoeken in Europa. Het project in Ohio is een prestigeproject van Intel met geplande Angstrom-procédés (Intel A25- en Intel A18-nodes), wat absolute spitstechnologie is. De mega-site in de VS moet 3.000 Intel-jobs creëren, 7.000 constructiejobs en tienduizenden indirecte lokale jobs op lange termijn. De totale kost van de fabriek wordt op 100 miljard dollar geraamd, een bedrag dat het deels met Amerikaanse subsidies wil betalen.

European Chips Act

Via de European Chips Act reserveert Europa 42 miljard euro voor investeringen in chipfabrieken. Intel plant in Duitsland al een nieuwe chipfabriek ter waarde van 17 miljard euro, waarvan het 6,8 miljard euro aan subsidies ontvangt via Europa en Duitsland. In 2027 zou de fabriek operationeel zijn. Vanaf de eerste helft van volgend jaar moeten de werken van start gaan.

lees ook

‘Chipfabrieken zijn de nieuwe olievelden’: Von der Leyen en Gelsinger omkaderen EU-ambities

Andere chipfabrikanten nemen Europa sinds de subsidieronde heel serieus. Zo plant Bosch een investering van 3 miljard dollar in de halfgeleiderbranche tegen 2026 om de Europese chipindustrie te boosten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home