Intel kondigt ambitieus nieuw AI-model aan

Aurora genAI is een nieuw model voor generatieve kunstmatige intelligentie dat Intel speciaal ontwikkelde voor wetenschappelijke doeleinden. Het werd voorgesteld op ISC, de tech-beurs die momenteel plaatsvindt in het Duitse Hamburg.

Na de aankondiging van supercomputer Aurora komt Intel ook met een nieuw model voor generatieve kunstmatige intelligentie: Aurora genAI. Het is speciaal ontwikkeld voor wetenschappelijke doeleinden en heeft als ambitieus doel om maar liefst één biljoen parameters te bevatten. Aurora de supercomputer zal onder andere dienen om Aurora het AI-model te laten draaien.

Wetenschappelijk verantwoord

De focus van Aurora genAI is echt puur wetenschappelijk. Het model gaat worden getraind met zowel algemene als wetenschappelijk teksten, wetenschapsdata en gerelateerde code.

Mogelijke toepassingen zijn:

  • systeembiologie
  • kankeronderzoek
  • klimaatwetenschappen
  • kosmologie
  • polymeerchemie en gerelateerde stoffen
  • algemene wetenschappen

lees ook

Intel haalt ‘i’ uit ‘Core i’ in zoektocht naar aantrekkelijkere merkstrategie

De fundamenten waarop Aurora genAI is gebouwd zijn respectievelijk Megatron, het machineleermodel van Nvidia en open source optimalisatiebibliotheek DeepSpeed. Het uiteindelijke doel van dat biljoen parameters zal nog heel wat training vergen. Om dat in perspectief te zetten, de gratis en publieke versie van het populaire ChatGPT mikt op 175 miljoen parameters…

In ander AI-nieuws bevestigde Intel intussen dat de Falcon Shores-GPU’s – bedoeld voor Large Language Models – klaar zullen zijn in 2025. De plannen voor “superchip” Falcon Shores XPU werden dan weer definitief opgeborgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home