China doet smartphoneverkoop zakken, alleen Samsung blijft bespaard

China zal dit jaar naar verwachting 11,5 procent minder smartphones aanschaffen dan een jaar geleden. Uit de productiecijfers blijkt dat smartphonebouwers zelf ook gokken op lagere verkopen dit jaar. Alleen voor Samsung brengt dit goed nieuws, het merk kan namelijk meer produceren dan Apple.

IDC verwacht dat smartphoneverkopers dit jaar vier vijfde minder smartphones kunnen verschepen. Zowel in China als in Europa zal de verkoop namelijk dalen.

De eerste productiecijfers geven al een voorproefje van wat de markt te wachten staat, er werd namelijk een productiedaling van 12,8 procent opgetekend. Dat maakte TrendForce bekend.  

Europese markt stort in elkaar

Tegelijk ziet het voorspellingsbureau Centraal- en Oost-Europa in elkaar storten. De smartphonemarkt zal hier naar verwachting harder dalen dan de 11,5 procent in China. Deze trend brengen de aanhoudende politieke spanningen en de prijsstijgingen tot stand. Bovendien helpt het niet dat de wereld nog maar net het juk van de pandemie van zich afschudt.

lees ook

Kennis over AI stijgt en smartphone blijkt onmisbaar onder Vlamingen

Toch zal de mindere verkoop in China de grootste gevolgen hebben voor de smartphonemarkt. Het land vormt namelijk de grootste afzetmarkt en zal 38 miljoen minder toestellen aanschaffen dan in 2021

Samsung profiteert van onpopulaire positie

Het merk Samsung zal de krimpende afzetmarkt in China nauwelijks in zijn cijfers voelen. Slechts 1 procent van de Chinezen koopt namelijk een Samsung-smartphone. Op vlak van productie heeft het merk ook minder te vrezen dan concurrenten, productiesites zijn namelijk geplaatst in Vietnam en India.

Toch verhoogt de smartphonebouwer dit jaar de productie niet zoals andere jaren wel het geval was. Het merk is voorzichtig omwille van de aanhoudende oorlog en anticipeert vooraf door het eerder gecommuniceerde productieaantal voor dit jaar te verlagen.

Apple kon het productieniveau van Samsung niet bijbenen en wordt daardoor de tweede grootste producent. De eerste plaats heeft het merk moeten overdragen. Voor de rest van het jaar kondigde Apple al aan dat het eerder gecommuniceerde productieaantal nu toch wordt teruggeschroefd.

In verkoopcijfers heeft het merk minder te vrezen volgens IDC: “Apple lijkt de minst getroffen leverancier te zijn door grotere controle over zijn toeleveringsketen en omdat de meerderheid van zijn klanten in het duurdere segment in mindere mate worden beïnvloed door macro-economische kwesties zoals inflatie.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home