IBM en HPE schrappen banen als gevolg van coronacrisis

ontslagen

Techreuzen IBM en HPE hebben aangekondigd dat ze banen zullen schrappen en lonen verlagen in een poging om de schade als gevolg van de economische vertraging door de coronacrisis te beheersen.

Hoeveel werknemers getroffen worden, is in beide gevallen nog niet duidelijk. In geval van IBM zou het gaan over duizenden jobs in de Verenigde Staten die verdwijnen, zo meldt Bloomberg.

“Onze beslissingen over personeel worden genomen in het belang van ons bedrijf op lange termijn”, klinkt het bij IBM. Big Blue erkent evenwel de unieke huidige realiteit en biedt alle getroffen Amerikaanse werknemers tot juni 2021 nog medische dekking.

IBM trok vorige maand zijn jaarlijkse prognose in omdat de pandemie de verkoop van software vertraagde. Kersvers CEO Arvind Krishna, die het bedrijf opnieuw op een traject van groei probeert te krijgen, moet zijn schip zo meteen door woelig water varen

1 miljard dollar besparen

Ook HPE, dat een teleurstellend kwartaal achter de rug heeft, wijst daarvoor op de coronacrisis en de effecten ervan op zijn toeleveringsketen en klanten. Het bedrijf heeft gezworen om zijn uitgaven met minstens 1 miljard dollar te verlagen, zo weet The Register.

Een driejarig optimalisatieplan, dat onmiddellijk van kracht gaat, omvat onder meer het schrappen van jobs, bevriezen van promoties en loonsverhogingen, verminderen van aanwervingen en verlagen van salarissen doorheen het hele bedrijf. Hoe meer senior, hoe groter de salarisverlaging.

Alle afdelingen, behalve eerstelijnsverkopers, zouden worden getroffen. Hoeveel mensen precies door de maatregelen zullen worden getroffen en waar, wordt de komende maanden beslist.

Daarnaast zullen CEO Antonio Neri en de rest van het topmanagement vanaf 1 juli voor de rest van het fiscaal jaar een verlaging van 20 tot 25 procent op hun basissalaris aannemen. Ook de raad van bestuur geeft een kwart op van hun retainers ter waarde van 100.000 dollar per jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home