IBM-baas verwacht dat chiptekort nog twee jaar zal aanhouden

chip wafer

Jim Whitehurst, president van IBM, verwacht dat het actuele chiptekort nog twee jaar zal aanhouden. Volgens hem moet de sector kijken naar alternatieven.

Het zal nog twee jaar duren vooraleer de problemen met de levering van microchips zijn opgelost, denkt IBM-president Jim Whitehurst. Dat zegt hij aan de BBC. Whitehurst merkt op dat het lang duurt voor een nieuwe ontwikkelde technologie zijn opwachting kan maken in een functionele fabriek. Nieuwe chipfabrieken met de modernste technologie zijn niet direct gebouwd, waardoor het maanden tot jaren duurt voor nieuwe semiconductorproductie-sites operationeel zijn.

Alternatieven

Whitehurst stelt voor dat organisaties naar alternatieven zoeken om met het tekort om te gaan. Dat kan door bijvoorbeeld niet meteen op de nieuwste en modernste node te springen voor nieuwe chips, maar langer gebruik te maken van bestaande nodes. Als bedrijven 14 nm en 10 nm langer omarmen terwijl er meer capaciteit voor 7 nm en 5 nm online komt, in de plaats van direct naar die nieuwe nodes te springen, verlaagt de druk op de sector.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Momenteel kreunt de toeleveringsketen van semiconductors onder een ongeziene vraag. Verschillende factoren werken de problemen in de hand. De situatie noopte zowel de EU als de VS om het strategisch belang van chipfabricatie te analyseren. De twee willen in de toekomst meer capaciteit naar het eigen grondgebied halen. Vandaag zit ongeveer drie vierde van de productiecapaciteit in Azië en de pandemie toonde aan hoe kwetsbaar die situatie de rest van de wereld maakt voor tekorten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home