Huawei zit niet langer meer in ‘crisismodus’

huawei

De Chinese technologiereus stapt vol positivisme het nieuwe jaar in. Een stabilisering van de omzet geeft de top van Huawei hoop voor de toekomst.

In een nieuwjaarsboodschap aan medewerkers heft voorzitter Xu Zhijun de ‘crisismode’ waarin Huawei al enkele jaren verkeerde officieel op. De laatste financiële resultaten stemt de top van het Chinese bedrijf gerust dat de trein stilaan weer vertrokken is, schrijft Wall Street Journal. Huawei liet twee kwartalen op rij een omzetgroei optekenen van vijf à zes procent, en de totale jaaromzet zou met 636,9 miljard renminbi (omgerekend 86 miljard euro) weer stabiliseren.

Volgens Xu kende Huawei’s belangrijkste businesstak van telecominfrastructuur een mooie groei in 2022 en ook de consumentendivisie kende weer wat meer stabiliteit. Het bedrijf publiceerde nog geen officiële jaarcijfers om die beweringen te staven.

Huawei mag dan nog lang niet terug op het niveau van voor 2020 zitten, toen een jaarlijkse groei van tien procent meer regel dan uitzondering was, het is al een eeuwigheid geleden sinds het bedrijf zoveel optimisme uitstraalde naar de buitenwereld. In een nog niet zo ver verleden kondigde oprichter Ren Zhengfei de noodtoestand aan.

Amerikaanse restricties zijn het nieuwe normaal voor ons, de zaken lopen weer zoals gewoonlijk’

Eric Xu, voorzitter Huawei

‘Restricties zijn het nieuwe normaal’

Het is geen geheim meer dat Huawei de voorbije twee jaar zwaar heeft afgezien van de door Donald Trump opgelegde handelsrestricties. Die sneden het Chinese bedrijf af van samenwerkingen met Amerikaanse technologiebedrijven, waardoor het bedrijf ook veel moeilijker aan chiptechnologie kon geraken.

De sancties decimeerden de consumententak van het bedrijf, de smartphonebusiness voorop. Maar ook de telecominfrastructuur zag af omdat Europese landen onder druk van de Verenigde Staten Huawei uitsloten uit het 5G-netwerk. Huawei bleef wel sterk presteren in thuismarkt China, maar dat kon de impact op de omzetcijfers van het bedrijf niet maskeren.

Aan het eind van 2022 lijkt Huawei eindelijk te hebben gevonden hoe ze kunnen leven in die nieuwe situatie. ‘Amerikaanse restricties zijn het nieuwe normaal voor ons, de zaken lopen weer zoals gewoonlijk’, zegt Xu. In 2023 wil het bedrijf de investeringen in onderzoek hoog houden, de kwaliteit handhaven en nieuwe mogelijkheden voor telecomapparatuur vinden, verklaart de voorzitter.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home