Huawei wil in Frankrijk 1 miljard toestellen per jaar bouwen

huawei

Huawei investeert 200 miljoen euro in zijn eerste Europese fabriek. Frankrijk krijgt de primeur met een site nabij Straatsburg.

Update 14/12 9u: Huawei bevestigt via Digitimes dat de start van de bouw in 2024 staat gepland. Op termijn moet de fabriek tot één miljard toestellen per jaar produceren en tot 500 mensen tewerkstellen. De ‘ultramoderne en duurzame’ fabriek zal focussen op onderdelen voor elektrische wagens en 5G-componenten voor verdeling in Europa.

Vanaf 2025 moet de fabriek operationeel zijn. De focus ligt eerst op 5G-componenten met een directe invulling van 300 jobs. Daarna wil Huawei de capaciteit verder uitbreiden.


Origineel 12/12 10u: Volgens Reuters start China met de bouw van zijn eerste Europese fabriek in 2024. Het Chinese bedrijf wil op de site hardware maken voor mobiele telefoonnetwerken. Het gaat door met zijn plannen, ondanks dat heel wat Europese landen Chinese hardware uit hun telecomnetwerken verbannen.

Huawei liet in 2020 al weten dat het 200 miljoen euro wilde investeren om een fabriek te bouwen in Brumath, dichtbij Straatsburg. Door de covid-19-pandemie werd de lancering uitgesteld, maar nu wil de telecomgigant starten aan de fabriek. Volgens de Franse overheid zou de site de constructie klaar zijn tegen 2025. Of het investeringsbudget hetzelfde is gebleven, is voorlopig onduidelijk.

lees ook

België demarreert in de 5G-race: van rode lantaarn naar geprezen koploper

Waarom Frankrijk?

De keuze voor Frankrijk is een logische. Frankrijk is de derde grootste handelspartner na de EU en de VS volgens Reuters. Europese leiders debatteren deze periode over hoe ze het ‘Chinese risico’ uit hun netwerk kunnen halen, maar tegelijk ook ermee wil samenwerken.

Na een meeting tussen de Franse minister van Economie Bruno Le Maire en de Chinese vicepresident He Lifeng heeft Frankrijk besloten om de 5G-licenties van Huawei in bepaalde steden te verlengen.

Eerder dit jaar zagen we eigenhandig op Mobile World Congress (MWC) dat Huawei met een Europees charmeoffensief is gestart. In België is besloten dat Huawei (en andere Chinese fabrikanten) niet welkom is in het telecomnetwerk.

Nu de verdeling van het 5G-spectrum een feit is, spinnen Nokia en Ericsson garen als hofleverancier bij de grote drie telecomproviders Orange, Proximus en Telenet. De bestaande hardware die vandaag in het veld is, wordt ook progressief vervangen door nieuwe apparaten die niet van Chinese makelij zijn.

lees ook

‘Waarom is 5G vandaag amper een troef? Omdat operatoren nog te veel geld met 4G verdienen’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home