Grote producent van wafers voor chipfabrikanten is volgeboekt tot 2026

chip wafer

Het chiptekort kan langer aanhouden dan gevreesd. Een grote producent van silicium wafers waarop chips worden gebakken, kan tot 2026 geen bestellingen meer aannemen.

Het Japanse Sumco Corp heeft alle 300 mm silicium wafers die het tot en met 2026 kan produceren al verkocht. Wafers zijn de fundering van microchips. Dat mag je letterlijk nemen: chips worden gebouwd op de silicium schijven. Heb je geen wafers? Dan bouw je geen chips.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

Het bedrijf biedt geen langetermijn-bestellingen voor zijn 150 mm en 200 mm-wafers, maar geeft aan dat ook de vraag daarnaar de komende jaren waarschijnlijk hoger zal blijven den het aanbod. Als reactie op het tekort stijft ook de prijs van de wafers. In 2021 was dat met 10 procent, maar Sumco verwacht dat stijgingen zich tot zeker 2024 zullen verder zetten.

Complex probleem

Ondanks de grote vraag kan de producent zijn productiecapaciteit dit jaar niet extra uitbreiden. De situatie illustreert de problemen waarin de sector zich bevindt. Het chiptekort is niet (alleen) het gevolg van ontoereikende fabricage-capaciteit. De hele toeleveringsketen schiet tekort. Zonder de juiste grondstoffen kunnen de dure fabrieken van producenten zoals TSMC niet optimaal produceren, en blijft het globale tekort onopgelost.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home