GPU-rekening Stability-AI 9 keer hoger dan inkomen

Stability-AI maakte gebruik van GPU’s in de cloud voor een prijskaartje van 99 miljoen dollar per jaar. In 2023 zou het bedrijf amper 11 miljoen dollar binnenhalen via verkoop. De toekomst van de Stable Diffusion-maker blijft onzeker.

Mismanagement en een gebrek aan fondsen spelen Stability-AI parten en zijn de directe aanleiding voor het vertrek van oprichter en ex-CEO Emad Mostaque. Dat blijkt uit een diepgaande analyse van Forbes. Stability-AI zou meer dan honderd miljoen dollar aan schulden hebben opgebouwd bij cloudproviders voor de training van zijn modellen, waaronder het nieuwe Stable Diffusion 3.

Stability heeft net als alle andere LLM-ontwikkelaars enorme GPU-kracht nodig om modellen te trainen. Het bedrijf houdt aan een opensource-aanpak en kan niet rekenen op grote investeerders, zoals bijvoorbeeld Microsoft bij OpenAI. Het huurde daarom GPU-infrastructuur bij AWS, Google en gespecialiseerde aanbieder CoreWeave. Forbes weet dat de jaarlijkse factuur opliep tot 99 miljoen dollar, exclusief de 54 miljoen dollar aan loon- en andere kosten.

Schulden

Verse injecties van cash bleven echter uit en de commercialisering van Stable Diffusion liep niet al te best. Voor commerciële klanten rekende Stability-AI 20 dollar per maand aan, maar de verkoop leverde slechts 11 miljoen dollar op in 2023 (naar schatting). Dat is niet slecht, maar negen keer minder dan de jaarlijkse cloudrekening alleen. Het bedrijf zou bij alle providers grote openstaande rekeningen opgebouwd hebben.

Bovendien sprong CEO Mostaque kwistig om met de GPU-rekenkracht. Zo ging 2,5 miljoen aan GPU-rekentijd naar externe projecten die uiteindelijk niets opleverden. Verschillende plannen om schulden weg te werken, leverden weinig op. Vorige maand moest Mostaque uiteindelijk een stap opzijzetten.

Onzekere toekomst

Stability-AI staat nu onder nieuw beheer, maar het is onduidelijk of alle schulden al ingelost zijn en hoe. Bovendien kijkt de AI-onderneming aan tegen rechtszaken, onder andere van Getty voor het negeren van auteursrechten in de training van Stable Diffusion.

De episode toont aan hoe duur LLM-training wel is. De schulden lopen snel op in de miljoenen, waardoor grote LLM’s creëren toch erg moeilijk gaat zonder de ondersteuning van voorname techpartners met diepe zakken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home