Intel toont relatief betaalbare GPU’s voor workstations

Intel heeft de GPU-markt nog niet opgegeven en lanceert nieuwe GPU’s gebaseerd op z’n eigen Arc-architectuur. Die zijn gericht op desktop- en mobiele workstations.

Intel breidt zijn line-up van zelfgemaakte Arc-GPU’s uit. Na de Arco Pro A30, A40 en A50 komt er nu de (je raadt het) A60. Die is beschikbaar in twee varianten. De gewone Arc Pro A60 past in desktop-workstations en de Arc Pro A60M voelt zich thuis in laptops.

Specificaties

Intel omschrijft de GPU als een flinke upgrade. De kaart is gebouwd rond een nieuwe ‘Alchemist’-GPU, de ACM-G12. De A60 wordt zo een single slot PCIe 4.0-GPU met dubbel de capaciteiten van de A50, ook al is die dubbel zo groot. Je krijgt:

  • 16 PCIe 4.0-lanes
  • 16 Xe-cores
  • 256 execution units
  • 16 raytracing-units
  • 12 GB GDDR6-geheugen
  • 384 GB/s geheugenbandbreedte
  • 130 watt TDP

De GPU wordt niet gebakken in fabrieken van Intel zelf. Die eer gaat naar concurrent TSMC, die de Arc-GPU assembleert met z’n 6 nm-proces. Bovenstaande specificaties zijn volgens Intel goed voor een rekenkracht van 10,04 Tflops FP32 (enkele precisie).

Ondersteuning

Intel voorziet hardwarematige ondersteuning voor de belangrijkste mediaformaten, waaronder AV1 en H.264 en H.265. Intel werkte samen met belangrijke softwareontwikkelaars zoals Autodesk, Adobe, Siemens en Dassault voor optimale ondersteuning van belangrijke paketten zoals Solidworks en Autocad in de drivers.

lees ook

Intel daagt Nvidia en AMD uit met drie workstation GPU’s

Verder is het nog interessant om weten dat de kaart een maximale resolutie van 7.680 x 4.320 pixels aan 60Hz ondersteunt. Je kan maximaal vier verschillende schermen aansluiten.

Prijs en beschikbaarheid

Intel deelt officieel nog geen prijs mee. Online circuleert wel een adviesprijs van 175 dollar. Indien die in de richting van de effectieve prijs bij lancering ligt, zet Intel een GPU in de markt waar heel wat pk’s tegenover de centjes staan. Combineer dat met de compacte voetafdruk over één PCIe-slot, en je krijgt een interessante kaart voor menig workstation. De GPU moet ‘de komende weken’ effectief te koop staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home