Vanaf vandaag introduceert Google een nieuwe zoekfunctie om online vacatures terug te vinden in België. Door in de zoekbalk naar een vacature te zoeken, word je naar een aparte Google-omgeving doorgestuurd met specifieke resultaten en extra zoekparameters.
Google reikt de coronacrisis aan om de nieuwe functie naar voor te schuiven. Volgens cijfers van VDAB is het aantal niet-werkende werkzoekenden fors gestegen in 2020. Vandaag zitten we iets boven het niveau van 2018. Afhankelijk hoe de economische evolutie is de komende maanden, kan het niveau stijgen naar de situatie zoals in 2017 of zelfs 2016.
Samen met de stijging van de cijfers daalt het aantal vacatures fors. Begin 2020 waren er bijna 300.000 vacatures, terwijl er dat vandaag 250.000 zijn. Om je beter wegwijs te maken in alle online vacatures, bundelt Google nu de krachten in Vlaanderen met Jobat, VDAB, Randstad en Actiris. Het resultaat is Google For Jobs, een geïntegreerd onderdeel van Google Zoeken. In Wallonië werkt Google ook met specifieke partners.
Onderdeel van Google Zoeken
Wie tot op vandaag bijvoorbeeld zocht naar ‘Administratief bediende Antwerpen’, kreeg een lange lijst met websites te zien waar je opnieuw apart moest zoeken wat je nodig had. Vanaf nu is dat verleden tijd en toont Google rechtstreeks de vacatures in de zoekresultaten. Bovenaan kan je de verschillende online platformen vinden die vandaag beschikbaar zijn. Daaronder verschijnen de meest relevante vacatureresultaten.
De resultaten kan je filteren op diverse parameters waaronder tijd, contractduur, segment en allerlei andere hulpmiddelen om je zoekresultaat te finetunen. Van zodra je op een vacature klikt, blijf je in de Google-omgeving en krijg je de inhoud van de vacature te zien. Zo kan je handig blijven vergelijken en zoekopdrachten verfijnen. Van zodra je iets hebt gevonden waarop je wil solliciteren, word je naar de website van de aanbieder gebracht.
Wie wil, kan met een Google-account meldingen instellen wanneer specifieke vacatures online verschijnen. Google benadrukt dat de resultaten van de vacatures worden weergegeven op basis van je zoekopdracht. Extra informatie dat Google van jou zou hebben, wordt niet gebruikt.
“Met onze vacature-zoekfunctie willen we meer dan 100.000 vacatures gemakkelijker vindbaar maken”, zegt Thierry Geerts, country manager bij Google België. “We verwachten dat de werkloosheid blijft oplopen, maar dat het aantal vacatures niet zal stijgen. Daarom is het essentieel om ze makkelijker te vinden. Velen zoeken vandaag online naar een job, maar vinden het moeilijk om de juiste informatie te vinden. Met Google zoeken willen we relevante antwoorden geven bij een online zoektocht, en mensen doorverwijzen naar de juiste websites die relevant zijn.”
Het is belangrijk om te weten dat de nieuwe vacaturefunctie geen aparte Google-app vereist. Alles zit geïntegreerd in Google Zoeken. Je kan vanaf vandaag de nieuwe functie testen wanneer Google de update uitrolt.
Tip: Google werkt aan Gmail facelift zonder verregaande ingrepen