Google maakt zichzelf wijs dat tabletverkoop spoedig pc-verkoop zal overstijgen

Google heeft tablets herontdekt en gaat meteen all-in. De CTO van Tablets voor het bedrijf schuwt de grote voorspellingen niet. Hij denkt dat tablets in de nabije toekomst een grotere markt zullen worden dan pc’s.

Google werkt met Android 12L aan een versie van zijn besturingssysteem voor grotere schermen. Dat is een best nieuwe strategie van het bedrijf, dat tablets jarenlang min of meer genegeerd heeft. Rich Miner, die Android uit de grond stampte, draagt sinds vorig jaar de titel CTO van Tablets bij Google. Hij moet de push in de tabletmarkt in goede banen leiden en schuwt daarbij de grote voorspellingen niet.

Opportuniteit

Volgens Miner ligt er heel wat opportuniteit in de tabletmarkt. Hij stelt vast dat randapparatuur zoals toetsenborden meer productiviteit op tablets mogelijk maakt vergeleken met vroeger, ook al bestaan dergelijke dingen al heel lang. Miner denkt dat de tabletmarkt in de nabije toekomst de pc-markt zal overtreffen in volume. Hij wijst daarvoor naar de verkoopdata van 2020. Toen kwam de tabletverkoop in de buurt van de laptopverkoop.

“Ik denk dat er een punt komt in de nabije toekomst waarop er meer tablets per jaar worden verkocht dan laptops”, zegt hij. “Ik denk dat wanneer we dat punt voorbij raken, we nooit meer teruggaan.”

Onrealistische voorspelling

De voorspelling is vreemd en we vragen ons af of Google en Miner ze zelf geloven. De tabletverkoop heeft in 2020 inderdaad kortstondig gepiekt onder impuls van de pandemie. Doordat iedereen noodgedwongen thuis zat, bleek een extra scherm plots een welkome toevoeging. Productiviteit was geenszins de drijvende kracht achter die revival.

Voor 2021 is het verschil tussen de tabletmarkt en de pc-markt gigantisch. Vorig jaar werden er wereldwijd 168,8 miljoen tablets verscheept volgens Statista. Gartner stelt voor diezelfde periode vast dat er 339,8 miljoen PC’s over de toonbank gingen. Miners voorspelling impliceert dat de PC-markt volledig zou stagneren en de tabletmarkt meer zou verdubbelen. Een goed Android-besturingssysteem zal tablets ongetwijfeld een boost geven, maar dat lijkt ons geen realistisch doel. We zouden het straf vinden als Google zelf denkt van wel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home