Google kondigt Android 12L aan met een verbeterde UI voor grote schermen

Android 12L schermen

Google lanceert de ontwikkelaarspreview van Android 12L, waarmee het bedrijf een verbeterde user interface van Android 12 voorziet voor grotere toestellen.

Sinds vandaag kan je gebruik maken van de nieuwe Android 12L-preview van Google. Het klinkt misschien als de nieuwste versie van Android, maar dat is het niet. Met 12L wil het bedrijf inzetten op een verbeterde UI voor onder andere tablets, Chromebooks of zowat alles met een scherm boven 600 dp.

Ontwikkelaarspreview en betaversies

De preview van Android 12L is op dit moment beschikbaar voor ontwikkelaars die ermee willen experimenteren, naast de nieuwe 12L-emulator en ondersteuning voor de nieuwe ‘feature drop’ in Android Studio.

Toch is 12L ook voor smartphones, zegt Google, al focust het bedrijf eerst op grotere toestellen. Betaversies voor Pixel-telefoons lanceren later in de preview, aangezien de meeste functies op dit moment nog niet duidelijk zichtbaar zijn op kleine apparaten.

Optimalisatie van de gebruikerservaring

Gezien Google 12L voorstelt als een ‘feature drop’ of update, kunnen we het niet vergelijken met de volwaardige split tussen iOS en iPadOS van Apple. In plaats daarvan introduceert het bedrijf een update voor toestellen met grote schermen die inzet op multitaskingtools en een bijgeschaafd design. Standaard moeten apps dus beter worden weergegeven met Android 12L.

Android-12L
Bron: Google

Google zette specifiek in op het verfijnen van de look van notificaties, snelle instellingen, het vergrendelscherm en het Home-scherm. Systeemtoepassingen werden ook geoptimaliseerd.

Schermen splitsen

Wat ons het meest interesseert, zijn de multitaskingtools die dankzij de nieuwe taakbalk toch doen denken aan iPadOS. Android ondersteunde reeds de mogelijkheid om tabletschermen te splitsen, al is die functie ook verbeterd.

Je kan simpelweg een icoon uit de taakbalk naar de rechter- of linkerkant van je scherm slepen, om zo de toepassing naar keuze te openen. Dat betekent dat elke Android-app nu ook de ‘split-screen’-modus ondersteunt, waar dit voordien enkel een optie was voor ontwikkelaars.

Android-12L

Nieuwe OS- en Play-functies

Naast Android 12L kondigt Google ook nieuwe OS- en Play-functies voor ontwikkelaars aan, om zo grotere toestellen beter te kunnen ondersteunen. Dat zullen voornamelijk updates voor Material Design en Jetpack Compose zijn, waardoor apps zich makkelijker kunnen aanpassen aan verschillende schermgroottes. Daarnaast kunnen apps op verschillende schermen getest worden dankzij de aanpasbare emulator in Android Studio en worden waarschuwingen of suggesties gegeven wanneer de lay-out niet klopt.

De gigant zal ook checken of apps aan de kwaliteitsrichtlijnen voor grotere schermen voldoen. Gebruikers die nog niet geoptimaliseerde toepassingen op een groot scherm willen gebruiken, zullen hierover een waarschuwing krijgen via de Play Store.

Google plant begin volgend jaar de officiële lancering van 12L, helemaal op tijd voor de nieuwe lading aan Android 12-tablets en plooibare toestellen.

lees ook

Google toont Android 12: flinke redesign met meer controle over privacy

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home