Linux-ondersteuning voor Chrome OS verlaat binnenkort bèta

chromebook chrome os

Drie jaar na de start van het project is Google klaar om het bètalabel van Linux-ondersteuning voor Chrome OS te halen. Chrome OS 91 krijgt de primeur wanneer die binnen enkele weken naar het brede publiek uitrolt.

Sinds 2018 kunnen Linux-ontwikkelaars terecht in een Linux ontwikkelomgeving dat toegang geeft tot de terminal om command line-tools te draaien. Deze functie zorgde er ook voor dat volledige Linux-apps kunnen worden geïnstalleerd om naast al je andere apps in Chrome OS te draaien. Niet toevallig werd rond dezelfde periode compatibiliteit met Android-apps toegevoegd, wat in essentie ook Linux-apps zijn.

Samen met het einde van de bèta lanceert Google een aantal verbeteringen binnen Chrome OS om Linux nog beter te ondersteunen. Er wordt een nieuwe terminal-app uitgerold en er is sprake van een sneller updateproces dat de Linux-container updatet samen met Chrome OS. Tot slot werkt Google aan een betere ondersteuning voor USB-toestellen.

Google trekt de Linux-functionaliteit uit bèta vanaf Chrome OS 91 dat binnen enkele weken beschikbaar is. De zoekgigant voegde er verder nog aan toe dat er omstreeks 50 nieuwe Chromebooks worden gelanceerd dit jaar.

In een groeiende pc-markt doen Chromebooks het uitstekend. De laptopverkoop steeg in Q1 2021 met 62 procent jaar op jaar, terwijl Chromebooks met 275 procent klimmen. In totaal werden er 12 miljoen Chromebooks verscheept in Q1 2021. HP heeft daar een significant aandeel in met 36,4 procent, een verdubbeling vergeleken met Q4 2020. Lenovo (25,9%), Acer (11,9%), Samsung (10%) en Dell (8,4%) vervolledigen de top vijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home