Google in beroep tegen Franse monsterboete

google boete

Google tekent beroep aan tegen een Franse boete van 500 miljoen euro. Volgens Google is de boete disproportioneel tot de inspanningen die het bedrijf ondernam om te voldoen aan de wet.  

Vorige maand legde de Franse mededingingsautoriteit Google een boete op wegens het niet uitvoeren van de regels wat betreft het onderhandelen van licenties. Google vecht de boete van 500 miljoen euro nu aan.

Sebastien Missoffe, het hoofd van het Franse departement van Google, reageert: “Wij zijn het niet eens met een aantal juridische elementen en zijn van mening dat de boete niet in verhouding staat tot de inspanningen die zijn ondernomen om tot een overeenstemming te komen en te voldoen aan de nieuwe wet.”

De wet waar Missoffe over spreekt, houdt in dat online platformen een groter deel moeten afstaan van de inkomsten die zij halen uit het delen van nieuwsberichten. De wet werd in Frankrijk ingevoerd op grond van de copyrightwetgeving die de Europese Unie in 2019 in leven riep. Naast Google wordt ook Facebook geviseerd in de wetgeving.

Geen uitstel

De mededingingsautoriteit zegt dat de deadline voor het betalen van de boete niet wordt uitgesteld. Google kreeg bij het vonnis twee maanden de tijd om alles in orde te brengen. Na de uiterste datum betaald de zoekgigant 900.000 euro per dag dat te laat wordt betaald.

“We blijven hard werken om deze zaak op te lossen. Dit omvat het uitbreiden van aanbiedingen naar 1.200 uitgevers, het verduidelijken van aspecten in de contracten en het delen van meer gegevens, zoals gevraagd door de Franse mededingingsautoriteit”, vertelt Missoffe nog.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home