Google krijgt boete van 500 miljoen euro in Frankrijk omwille van auteursrechten

Google

Frankrijk is een van de weinig Europese landen die de hervorming van het auteursrecht heeft doorgevoerd. De zogenaamde naburige rechten op (nieuws)berichten houden in dat uitgevers een vergoeding mogen vragen aan Google.

Volgens de Franse mededingingsautoriteit volgt Google de regels niet wat betreft het onderhandelen van licenties. Die zouden niet ‘te goeder trouw’ zijn gevoerd. Het gevolg is een monsterboete van 500 miljoen euro en Google krijgt twee maanden de tijd om een vergoedingsbod naar uitgevers te sturen. Doet het dat niet, dan riskeert de zoekgigant een boete van 900.000 euro per dag na het verstrijken van de deadline.

Het Franse onderzoek kwam er nadat er een klacht werd ingediend door het Agence France-Presse (AFP), de Alliantie van Algemene Informatiepers (APIG) en het Syndicaat van Uitgevers van Tijdschriften.

lees ook

Overheid wil auteursrechten in IT-sector aan banden leggen

Google reageert teleurgesteld op het vonnis en benadrukt dat ze “gedurende het hele proces in goed vertrouwen hebben gehandeld.” Volgens de woordvoerder is Google “het enige bedrijf is dat juist overeenkomsten heeft aangekondigd over naburige rechten.” De zoekgigant benadrukt ook fijntjes dat het net op het punt stond om een wereldwijde overeenkomst met AFP af te ronden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home