Google Assistant verwijdert je stemopnames als je dat vraagt

google home mini

Google voegt nieuwe manieren toe om de spraakberichten die zijn Google Assistant verzamelt te beheren en verwijderen via… een spraakbericht. Het bedrijf reageert daarmee op recente privacyzorgen die rond de spraakassistent waren ontstaan.

Begin juli bracht VRT aan het licht dat Google medewerkers laat meeluisteren naar audiofragmenten van gesprekken die gebruikers met zijn spraakassistent voeren, met het doel om de algoritmes van de dienst te verbeteren.

Hoewel dat op een geanonimiseerde manier gebeurde, werd het niet duidelijk genoeg gecommuniceerd naar gebruikers. Bovendien slaagde de VRT er toch in om op basis van details in de spraakberichten sommige mensen te traceren, waardoor privacy-experts heel wat vraagtekens zetten bij de praktijk.

Google is trouwens niet de enige partij die hiervoor in opspraak kwam. Ook Amazon, Apple, Facebook en Microsoft bleken in hetzelfde bedje ziek. Menselijke tussenkomst is nu eenmaal essentieel voor de training van spraakassistenten, om de algoritmes te corrigeren wanneer ze de mist in gaan. Door het gebrek aan transparantie hierover, kwam het nieuws bij veel mensen evenwel als een verrassing.

Meer transparantie

Sinds de VRT zijn ontdekkingen publiek maakte, heeft Google (net als zijn concullega’s) maatregelen getroffen om die transparantie te vergroten. Zo zal de Google Assistant in de toekomst niet langer stemopnames bewaren, zonder dat je expliciet toestemming hebt gegeven.

Daarnaast geeft de spraakassistent zelf voortaan maar informatie wanneer je de vraag stelt hoe je data veilig worden gehouden en kan je op verschillende manieren vragen om stemopnames te verwijderen.

In de loop van de komende weken wordt daarvoor ondersteuning voor nieuwe spraakcommando’s toegevoegd, zoals ‘Hey Google, delete the last thing I said to you’ of ‘Hey Google, delete everything I said to you last week’. Voorlopig alleen in het Engels, maar op termijn ook in andere talen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home