‘Geheugen kopen stel je best niet uit’

DRAM ram RDIMM

De geheugenprijzen gaan vanaf volgend jaar terug stijgen volgens Gartner. Wie nog wat DIMMs moet kopen, laat daar best geen gras over groeien.

Gartner denkt dat de chipmarkt in 2024 terug zal groeien. De analisten voorspellen een omzetstijging over de hele sector van 16,8 procent, nadat er dit jaar een kleine krimp heeft plaatsgevonden. Servers en pc’s gingen immers minder vlot over de toonbank, al hoeft het niet te verwonderen dat de AI-boom ervoor zorgt dat de vraag naar GPU’s groot is en blijft.

Het grootste verschil van dit jaar tegenover volgend jaar is volgens Gartner de stijging van de verkoop van alle types van chips, inclusief geheugen. Dat is goed nieuws voor geheugenfabrikanten, aangezien overproductie in die sector de prijzen en de winsten stevig heeft gedrukt.

Kloppen de geruchten dat Windows 12 effectief voor volgend jaar gepland staat, dan kan dat de pc-markt een boost geven en de vraag naar geheugen helemaal de hoogte in stampen. De vraag is natuurlijk in welke mate gebruikers nog een grote upgrade-drang hebben.

Nu kopen

Hoe dan ook zetten nieuwe workloads (lees: AI) de geheugenmarkt onder druk. De omzet in de DRAM-markt zal volgens Gartner 88 procent stijgen tot 87,4 miljard dollar. Voor de eindklant betekent dat één ding: duurder geheugen. NAND-flash en geheugen zijn redelijk verwant. Ook die markt kent dit jaar een krimp, maar zal volgend jaar het verlies meer dan goed maken.

Heeft Gartner gelijk, dan is het nu het laatste moment om te profiteren van de overproductie van geheugen, en de bijhorende scherpere prijzen. Wanneer je weet dat je DIMMs zal nodig hebben, kan je ze eventueel al bestellen voor ze opnieuw meer kosten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home