Geef les aan slimme machines met Microsofts Project Bonsai-preview

Microsoft maakt een publieke preview beschikbaar van Project Bonsai. Dat is een dienst waarmee je machines zaken kan aanleren zonder dat je zelf gespecialiseerd moet zijn in AI.

Niet machine learning maar machine teaching is de toekomst volgens Microsoft. Daartoe lanceert de technologiereus op de digitale versie van zijn jaarlijkse Build-conferentie een publieke preview van Project Bonsai. Bonsai is een machine teaching-dienst gericht op autonome machines.

De machine teaching-aanpak laat experts binnen een industriële context toe om toestellen slimmer te maken, zonder dat ze daarbij zelf ervaring met AI of machine learning nodig hebben. De focus komt bij de leeraar-expert te liggen, die via Bonsai op een bevattelijke manier machines meer autonoom kan maken. Microsoft denkt dat een dergelijke aanpak de toekomst is, aangezien het zo voor meer mensen en ondernemingen mogelijk wordt om aan de slag te gaan met slim aangestuurde hardware.

Meer transparantie

Microsoft denkt bovendien dat machine teaching een transparantere methode is om slimme algoritmes te bouwen, vergeleken met machine learning. Machine learning heeft een groot black box-gehalte, waarbij de experts die de algoritmes ontwikkelden misschien wel weten wat aan de basis ligt van bepaald gedrag, maar eindgebruikers zeker niet. Met machine teaching wordt het eenvoudiger om te onderzoeken waarom een toestel zich op een bepaalde manier gedraagt en wat er eventueel misloopt.

Project Bonsai is een eerste stap van Microsoft in een bredere ambitie om zoveel mogelijk klanten de tools te geven om autonome systemen te bouwen. Het project is een rechtstreeks gevolg van de overname van Bonsai in 2018. Dat bedrijf hield zich bezig met machine teaching voor OT- en SCADA-omgevingen, waar Microsoft nu op verder bouwt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home