Gartner publiceert technologische tops en flops in Hype Cycle 2021

Groei trend

Gartner stelt zijn Hype Cycle-rapport van 2021 voor. In het rapport lanceert de onderzoeksfirma hippe, opkomende technologieën die voor meer vertrouwen, groei en verandering zullen zorgen in de komende tien jaar.

Het Hype Cycle-rapport van Gartner publiceert de meest hippe, opkomende technologieën van de komende tien jaar. De onderzoeksfirma voorspelt zo de opkomst van niet-vervangbare tokens of NFT’s, soevereine cloud, dataweefsels, generatieve AI en ‘composable’ netwerken naast vele andere, voordelige technologieën voor bedrijven. Dankzij het rapport kunnen organisaties wegwijs raken in de 1500-delige encyclopedie van de technologie. Gartner pikt er namelijk de belangrijkste trends uit waarmee bedrijven een stapje voor zijn op de rest.

Vertrouwen

Om innovaties te bouwen die bedrijven een stevige fundering en een zekere zakelijke waarde bieden, moeten er praktijken ontworpen worden die te herhalen, schaalbaar en te vertrouwen zijn. Met vertrouwen bedoelen we hier zowel security als betrouwbaarheid. Een voorbeeld hiervan is de soevereine cloud.

Veel Europese bedrijven zijn op dit moment genoodzaakt hun data in de VS of Azië op te slaan via de cloud, gezien de monopolie van deze cloudproviders. Dat leidt echter tot politieke vraagstukken over het behoud van datacontrole. Om datasoevereiniteit te bereiken, zullen organisaties in de toekomst gebruik kunnen maken van soevereine clouds die bedrijven de mogelijkheid bieden alle controle over hun data te behouden. Op die manier hebben derden, waaronder ook de cloudproviders, geen toegang meer tot de data en kan de wettelijke rompslomp makkelijk in orde gebracht worden.

Bron: Gartner

Volgens Gartner is de soevereine cloud – naast NFT’s, wetgeving die gelezen kan worden door machines, gedecentraliseerde identiteiten en financiën, homomorfe encryptie, actief metadata-management, dataweefsels, real-time probleemcentra en communicatieve apps voor medewerkers – eentje om in de gaten te houden.

Groei

Het klinkt misschien logisch dat technologieën die voor groei zorgen het rapport halen. Toch moet de balans tussen technologische en zakelijke risico’s juist zitten om doelen op korte termijn te kunnen halen. Wanneer vertrouwen is opgebouwd, kunnen bedrijven zich richten op groei volgens Gartner.

Een voorbeeld hiervan is generatieve AI, wat het mogelijk maakt voor machines om tekst, geluid en beeld om te zetten in nieuwe content. Op dit moment wordt het al door de farmaceutische industrie gebruikt. Tegen 2025 zal meer dan 30 procent van nieuwe medicijnen of materialen ontwikkeld worden door generatieve AI. Het zal dus niet enkel voor groei en versnelling kunnen zorgen, maar ook designs kunnen uitvinden die wij als ordinaire mensen niet kunnen bedenken.

Naast generatieve AI zijn ook multi-experience, industry cloud, AI-gestuurde innovatie, quantum machine learning en ‘digital humans’-technologieën trends om niet te vergeten.

Verandering

Verandering betekent niet altijd iets positief en kan voor veel chaos in bedrijven zorgen, denk maar aan de cloud. Toch vindt Gartner dat bedrijven verandering moeten omarmen door erop te leren anticiperen en processen automatisch te finetunen. De onderzoeksfirma noemt dit zelf het boetseren van verandering.

‘Composable’ software, toepassingen bestaande uit zakelijke bouwstenen die gewijzigd kunnen worden, helpt bedrijven om makkelijk te kunnen heroriënteren wanneer nodig. Een verandering in de supply chain of bepaalde vragen van klanten hoeven op die manier geen al te grote impact te hebben.

De software zorgt er volgens Gartner voor dat bedrijven veranderingen kunnen doorvoeren die tegemoetkomen aan al hun noden. Dat is mogelijk dankzij het herkennen en benutten van nieuwe opportuniteiten, het oplossen van onverwachte storingen en het inlossen van de verwachtingen van klanten, allemaal op eigen tempo.

Andere trends volgens de onderszoeksfirma zijn onder andere ‘composable’ netwerken, AI-gestuurde softwareontwikkeling, physics-informed AI en conductor tools voor digitale platformen.

lees ook

Gartner: ‘Tegen 2024 wordt technologie gebouwd door niet-IT’ers’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home