Gartner: ‘Blockchain verkeert in een dal van desillusie’

blockchain

Blockchain heeft moeite om de hype waar te maken. De technologie verkeert volgens Gartners Hype Cycle ‘in een dal van desillusie’. De methodologie achter de Hype Cycle geeft een beeld van hoe een technologie of toepassing in de loop van de tijd zal evolueren.

Volgens Gartners Hype Cycle neemt de interesse in een technologie af, wanneer experimenten en implementaties niet slagen. Producenten van de technologie falen en investeringen gaan alleen door als de overlevende leveranciers hun producten naar tevredenheid van early adopters verbeteren, aldus The Next Web.

Gartners Hype Cycle

Een technologie doorloopt levensfasen van concept tot volwassenheid en brede acceptatie. De grafische weergave van Gartners Hype Cycle laat zien dat de meeste blockchain-technologieën nog vijf tot tien jaar verwijderd zijn van transformationele impact.

“Blockchaintechnologieën hebben de hype nog niet waargemaakt en de meeste enterprise-blockchainprojecten zitten vast in de experimenteermodus. Blockchain maakt nog geen digitale bedrijfsrevolutie in bedrijfsecosystemen mogelijk. Dat zal waarschijnlijk pas in 2028 zijn. Gartner verwacht dat blockchain rond die tijd volledig technisch en operationeel volledig schaalbaar wordt”, zegt Avivah Litan, analist en vice-president bij Gartner.

Bron: Gartner (Oktober 2019)

Schaalbaar en interoperabel in 2023

Toch gelooft het wereldwijde onderzoeksbureau dat blockchainplatforms tegen 2023 al enigszins schaalbaar en interoperabel zullen zijn. Bovendien zou er dan ook sprake zijn van slimme contractportabiliteit en cross-chain-functionaliteit.

“Ze ondersteunen ook vertrouwde privé-transacties met de vereiste gegevensgeheimhouding. Al met al zullen deze technologische vooruitgang ons veel dichter bij mainstream blockchain en het gedecentraliseerde web brengen. Ook wel bekend als Web 3.0”, aldus Litan.

Nuttige staat

Het is niet de eerste keer dat Gartner beweert dat de interesse in blockchain-technologie afneemt. Afgelopen jaar beweerde het onderzoeksbureau hetzelfde. In mei 2016 had de technologie volgens Gartner ook al het hoogtepunt van zijn hype-cyclus bereikt. Blockchain zou zich in een stadium bevinden, waarin gebruikers en het publiek te maken hebben met hoge verwachtingen van de potentiële voordelen ervan.

Het klopt dat blockchain nog steeds in opkomst is en dat innovatieve technologieën worstelen met algemene acceptatie. Desondanks is het trage tempo en de volgens Gartner huidige fase van desillusie, onderdeel van het bereiken van een nuttige staat van technologie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home