Frankrijk wil EU-landen techreuzen op nationaal niveau laten aanpakken

cybersecurity Europa

Frankrijk wil nieuwe regelgeving uitwerken op Europees niveau die lidstaten de mogelijkheid geeft om nationaal op te treden tegen technologiereuzen.

De Fransen willen de Digital Services Act aanpassen met wetgeving die meer autonomie geeft aan de lidstaten. De Digital Services Act is Europese regelgeving die momenteel wordt uitgewerkt. Ze moet de EU meer tanden geven in de online bescherming van burgers maar dient ook als wapen om anticompetitief gedrag van grote techbedrijven aan te pakken. Zij kunnen boetes tot 10 procent van hun omzet krijgen wanneer ze zich niet aan de regels houden en de concurrentie fnuiken.

Autonoom techreuzen aanpakken

Frankrijk wil die regelgeving in wording nu uitbreiden met richtlijnen die EU-landen op nationaal niveau meer macht geeft. Concreet wil het land zelf kunnen optreden wanneer een bedrijf als Google of Facebook illegale content host. Vandaag gaat dat enkel wanneer het bedrijf in kwestie de content op servers  binnen het land host. Dat belemmert wat een land zelf kan doen. Frankrijk mikt op brede regels waarbij lidstaten de kans krijgen om ook andere vormen van schadelijke content en desinformatie aan te passen.

Het voorstel valt niet bij iedereen in goede aarde. In zijn huidige vorm zou het de lidstaten de macht geven om te beslissen wat wel en niet mag, waardoor een overkoepelende Europese lijn in de regels verloren gaat. Het voorstel zou de eenheidsmarkt fragmenteren in de plaats van dichter bij elkaar brengen. Toch wil Frankrijk andere landen overtuigen om de plannen aan te nemen. Wanneer het land volgend jaar het voorzitterschap van de Raad op zich neemt, zal het sterk inzetten op het voorstel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home