Forrester: ‘Slechts één softwaregigant gaat impact maken in de RPA-markt’

RPA robot

Microsoft is de enige techgigant die investeert in robotic process automation (RPA) en daarmee een significante impact kan maken. Dat beweert onderzoeksbureau Forrester in een rapport.

Analisten verwachten dat de RPA-markt in 2021 groeit naar 2,9 miljard dollar. Als je dit vergelijkt met de 125 miljoen dollar die de markt in 2016 waard was, zie je dat de markt een gigantische groei heeft doorgemaakt. De twee grootste spelers in de markt, Automation Anywhere en UiPath, zijn samen goed voor een waarde van 39,2 miljard dollar. 

Salesforce, SAP, Oracle en Microsoft hebben de laatste jaren stuk voor stuk significante investeringen gedaan om RPA te verweven in hun platformen. Volgens Forrester ziet het ernaar uit dat enkel Microsoft daar echt in slaagt. 

Techgiganten zijn geen bedreiging voor RPA-bedrijven

Volgens voorspellingen is tegen 2023 de RPA-markt voor 32% in handen van zeer gefocuste RPA-specialisten als Automation Anywhere, UiPath en Blue Prism. Microsoft is naar verwachting goed voor 5% van de markt. Dat marktaandeel heeft Microsoft vooral te danken aan het feit dat het RPA integreert in zijn Power platform, wat low-code en self service BI-diensten biedt en is geïntegreerd met Office- en Dynamics-producten. 

lees ook

Iedereen app-ontwikkelaar met de kracht van RPA

In zijn rapport voorspelt Forrester dat techgiganten – met uitzondering van Microsoft – geen bedreiging zijn voor RPA-bedrijven. Dat komt doordat techgiganten RPA vooral zien als een taak die ze moeten afstrepen op hun lijst. Ze missen de focus die nodig is om RPA aantrekkelijk te maken. 

Zoals het rapport van Forrester uitlegt, zijn de toonaangevende RPA-leveranciers inmiddels zover dat ze deze problemen kunnen oplossen. Machine learning-technieken kunnen veranderingen in gebruikersinterfaces opmerken en begrijpen wat er precies verandert. Het is dankzij machine learning zelfs mogelijk om de bot automatisch aan te passen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home