Fluvius aangeklaagd voor aanhoudende IT-problemen

energiemeter

De centrale databank van netbeheerder Fluvius loopt al jarenlang spaak. Energieregulator VREG vindt dat Fluvius genoeg tijd heeft gehad de problemen op te lossen en stapt naar de rechtbank.

VREG, de Vlaamse energieregulator, trekt naar de rechtbank tegen Fluvius. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is ook aan Belga bevestigd door VREG. Het geschil gaat over aanhoudende IT-problemen bij Fluvius, die ervoor zorgen dat duizenden huishoudens al maanden tot jarenlang geen energiefactuur meer hebben gezien.

De oorzaak ligt bij Atrias, een centrale databank die Fluvius in 2021 lanceerde. De opzet van het platform was om de uitwisseling van verbruiksgegevens met energieleveranciers vlotter te doen verlopen. Het project liep al jarenlang vertraging op en kostte in totaal ongeveer 200 miljoen euro. Door softwarefouten werkt de databank ook drie jaar na de lancering nog steeds niet naar behoren.

lees ook

De digitale meter komt eraan: gaat je energiefactuur pieken of dalen? 

De EAN-nummers van meer dan twintigduizend Vlaamse huishoudens en kmo’s wordt geblokkeerd door de software. Dit zorgt ervoor dat gedupeerde klanten al maanden tot zelfs jaren geen energieafrekening meer hebben gekregen en zich straks mogelijk aan een pittige factuur mogen verwachten.

Geduld is op

Het geduld van VREG is op. De energieregulator had Fluvius een deadline opgelegd om tegen 30 juni de IT-problemen op te lossen, maar dat is niet gebeurd. ‘We stellen vast dat Fluvius niet naar een normale situatie is geëvolueerd’, zegt woordvoerster Barbara Janssens van de VREG aan Belga en Het Laatste Nieuws. VREG onderneemt nu juridische stappen tegen Fluvius.

De gevolgen voor Fluvius kunnen verschillende vormen aannemen, van een boete tot een dwangsom die wordt opgelegd per dag dat de problemen blijven aanslepen. Hier zou begin volgende week meer duidelijkheid over moeten komen. Fluvius zegt aan HLN nog geen kennis te hebben genomen om welke juridische stappen het gaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home