In de avond van 8 november zal het Europees Parlement zich opnieuw buigen over een wetgeving rond gepersonaliseerde advertenties. Voor de besprekingen is ook Frances Haugen, klokkenluider van Facebook, uitgenodigd.
In het Europees Parlement lijkt er maar geen beslissing te vallen over regulering van grote technologiebedrijven. Verschillende partijen worden het niet eens over enerzijds welke bedrijven geregulariseerd moeten worden en anderzijds welke regels deze bedrijven moeten volgen.
Door toenemende druk vanuit de maatschappij om een kader op te stellen, buigt het Europees Parlement zich vandaag opnieuw over de wetgeving. Deze avond staan de gepersonaliseerde advertenties op de agenda. Hopelijk kan ex-werknemer van Meta, Frances Haugen, door persoonlijke ervaringen schetsen wat Europa moet doen.
Frances Haugen werkte voor Meta toen het bedrijf nog bekend stond als Facebook. Voor haar vertrek kopieerde ze interne documenten van het bedrijf, die vervolgens gepubliceerd werden in the Wall Street Journal.
Verbieden
Op het vlak van gepersonaliseerde advertenties zijn beslissingsnemers er nog niet over uit of ze een regelrecht verbod of net beperkingen zullen opleggen. Met een verbod vrezen sommigen voor een ongewenst neveneffect, waardoor voornamelijk kleine ondernemingen lijden. Dat komt doordat kleine ondernemingen specifieke groepen aanspreken om over hun producten en diensten te vertellen.
Toch blijven er heel wat stemmen over die gepersonaliseerde advertenties het liefst volledig uit de wereld zien verdwijnen. Zij nodigden Haugen dan ook uit om vandaag enkele vragen van het Europees Parlement te beantwoorden.
Voornamelijk over de effecten op kinderen zal Haugen het een en ander kunnen vertellen. In de publicaties stond onder meer te lezen dat het bedrijf winst boven veiligheid van de gebruikers stelt, waarbij ook het mentale welzijn van tienermeisjes niet wordt gespaard.
Digital Services Act
Volgens het Europees Parlement wordt vanavond dieper ingegaan op de Digital Services Act. Deze maatregel bedacht de Europese Commissie om digitale diensten te verplichten illegale content op hun platformen tegen te gaan.
Volgens het Parlement worden vanavond de veiligheid in de onlinewereld, de transparantie van algoritmes en risicobeperking van het voorstel besproken.