Europese chipbouwer Infineon schrapt en verplaatst 2.800 jobs

Duitse chipfabrikant Infineon schrapt wereldwijd 1.400 banen. Nog eens 1.400 jobs worden verplaatst naar lageloonlanden. Daarmee verliest Duitsland jobs in de chipsector nog voor investeringen van andere fabrikanten vruchten afwerpen.

Duitse chipmaker Infineon bespaart op 2.800 banen. 1.400 jobs wereldwijd worden geschrapt, en 1.400 andere jobs worden verplaatst baar lageloonlanden. In Duitsland verdwijnen er enkele honderden banen in de fabriek van Regensburg, al werd dat eerder al aangekondigd.

De besparingen werden aangekondigd door CEO Jochen Hanebeck, na tegenvallende resultaten voor het derde kwartaal. Infineon wilde 3,8 miljard euro ophalen, maar strandde op 3,702 miljard euro. De jaarlijkse omzetverwachting werd voor de derde keer naar omlaag bijgesteld, nu naar 15 miljard euro.

Infineon maakt wel winst en stond voor het derde kwartaal van dit jaar 403 miljoen euro in het groen. Ook dat is minder dan investeerders verwachtten, dus kiest Hanebeck voor een herstructurering.

Wereldwijde voetafdruk

Infineon is een spin-off van Siemens, en zag in 1999 het levenslicht. Het bedrijf telt op dit moment iets meer dan 58.000 werknemers wereldwijd en heeft vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Italië, Frankrijk, Portugal en Roemenië. Ook buiten de EU heeft het bedrijf fabrieken en R&D-centra, zoals in Taiwan, het VK, India, Maleisië, Indonesië, Bangladesh en China.

 Welke jobs verdwijnen, en welke naar waar verhuizen, is nog niet duidelijk. Infineon heeft in ieder geval de schaal en de voetafdruk om intern te schuiven. De CEO belooft wel dat Regensburg de centrale locatie blijft voor Infineon, al komt de focus meer op innovatie te liggen.

Chips in de EU

De zet is in ieder geval een tegenvaller voor de Europese en Duitse chipindustrie. De EU wil meer autonomie in de productie van microchips omwille van het strategische belang ervan, en Duitsland zou zich graag als hub ontpoppen. Daartoe haalde het bedrijf al verschillende investeringen binnen.

Zo start TSMC aan de bouw van een grote fabriek samen met Europese partners nabij Dresden. Die site moet in 2027 operationeel zijn en vooral de auto-industrie ondersteunen. Intel beloofde dan weer een geavanceerde chipfabriek voor de modernste processors van het bedrijf bij Maagdenburg, maar die plannen schieten niet op. De bouw zal ten vroegste volgend jaar starten.

Niet alleen

De hele techindustrie heeft het moeilijk, nadat aandelen de lucht in stegen gevoed door een AI-hype zonder al te veel ondersteuning van de realiteit. Torenhoge verwachtingen worden zo gemist. Marktleider Intel werd hard getroffen, en ziet zich genoodzaakt 15.000 mensen wereldwijd de laan uit te sturen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home