De EU vraagt China om definitie van “belangrijke informatie” te herdefiniëren

De Europese Commissie wil dat China helderdere richtlijnen stelt omtrent grensoverschrijdende gegevensoverdracht voor Europese bedrijven.

De EU en China zijn gestart met de eerste gesprekken rond het nieuwe Cross-Border Data Flow Communication Mechanism. Dit is een nieuw mechanisme waarmee ze een manier willen vinden om de overdracht van niet-persoonlijke gegevens voor Europese bedrijven in China te vergemakkelijken, alsook de naleving van Chinese gegevenswetten. Volgens de EU houdt China er een te vage definitie op na, waardoor Europese bedrijven niet meer weten wat wel of niet mag. Deze vage taal draagt bovendien bij aan het toenemende wantrouwen van Europese investeerders in China.

EU-bedrijven in China

Veel Europese bedrijven in China zitten vaak met de handen in het haar als het gaat over de overdracht van niet-persoonlijke gegevens uit China en de naleving van Chinese gegevenswetten. Voor Europese bedrijven zijn de Chinese wetten voor gegevensexport vaak onduidelijk, waardoor ze niet goed weten wat ze met de gegevens, die verzameld zijn in China, mogen doen. Dit heeft voornamelijk betrekking op de sectoren zoals financiën, farmacie, automobielindustrie en ICT.

lees ook

Uber krijgt recordboete van 290 miljoen euro voor het delen van persoonlijke gegevens

De Europese Commissie vraagt daarom aan China om duidelijkheid te scheppen over de vereisten om veiligheidsgoedkeuringen te verkrijgen voor de export van “belangrijke gegevens”. De EU wijst hier op de te vage omschrijving van deze definitie door China. Hieruit is een nieuw mechanisme voortgevloeid, dat als doel heeft om de grensoverschrijdende overdrachten van deze informatie voor EU-bedrijven te vereenvoudigen.

Nieuw mechanisme

Een eerste stap om dit mechanisme af te trappen, is gezet. Sabine Weyand, directeur-generaal van DG Handel bij de Europese Commissie, ontmoette online viceminister Wang Jingtao van de Cyberspace Administration of China om het nieuwe mechanisme formeel te lanceren. Tijdens de inaugurele formele vergadering, wat de eerste samenwerkingsstructuur is tussen de twee partijen, legde de EU het doel van dit mechanisme uit, alsook het belang van gegevensstromen voor handel.

De beperkingen op grensoverschrijdende gegevensoverdracht is voor Europese bedrijven al langer een obstakel. Volgens de Europese Commissie draagt dit bij aan het afnemende vertrouwen van Europese investeerders in China.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home