Groep Europese bedrijven veroordeelt bundeling van Microsoftdiensten in Windows

competitie

Microsoft wordt beschuldigd van anticompetitieve praktijken op Windows 10 en 11. Voor de klacht hebben een aantal Europese bedrijven de handen in elkaar geslagen en gezamenlijk gericht tot de Europese Commissie.

Een groep bedrijven uit de Europese Unie hebben samen een klacht neergelegd tegen de handelspraktijken van Microsoft. De klacht richt zich op de bundels in Windows 10 en 11, zo is bijvoorbeeld OneDrive de standaard cloudopslag waar de besturingssystemen gebruik van maken.   

Volgens de klacht zetten de bundeldiensten de competitie buiten spel. “Microsoft integreert 365 steeds dieper in hun service- en softwareportfolio, inclusief Windows,” is te lezen in de klacht. “Dit maakt het bijna onmogelijk om te concurreren met hun SaaS-services.”

Standaardintegratie eigen diensten

Voortrekker van de klacht is Nextcloud. In eerste instantie is dit bedrijf een cloudopslagdienst. Maar vorig jaar breidde het bedrijf zelf zijn aanbod uit met SaaS-kantoorpakketten. Deze pakketten bracht Nextcloud op de markt als alternatief voor onder meer Office 365.

Naast de cloudopslagdienst wordt ook met de vinger gewezen naar Teams. Dat communicatieplatform is standaard geïntegreerd in Windows 11, waardoor het programma tweemaal op het besturingssysteem staat geïnstalleerd. Hoe je één van de installaties ongedaan maakt, lees je hier.

Praktijken verbieden

De groep Europese bedrijven eist twee zaken van de EU. Eerst wordt erop aangedrongen de bundeling van eigen diensten niet langer toe te staan. Daarnaast wordt gepleit voor open standaarden en interoperabiliteit die migratie eenvoudig maken.

lees ook

Microsoft schrapt OneDrive voor Windows 7 en 8 in 2022

Nextcloud is al langere tijd op oorlogspad met Microsoft. In het verleden heeft het bedrijf al een klacht neergeld bij de Duitse mededingingsautoriteiten. Nu is de Europese Commissie aangesproken en in de toekomst wil Nextcloud hetzelfde overdoen in Frankrijk.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home