Een onderzoek door NetApp legt een internationale AI-kloof bloot. Bedrijven uit Europese landen zitten over het algemeen bij de achterblijvers.
De kloof tussen AI-pioniers en achterblijvers wordt groter, concludeert een rapport van NetApp. Het rapport bevraagt 1.300 IT-leiders over AI-investeringen en hun blik op toekomstige ontwikkelingen. Europa wordt vertegenwoordigd door Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
De drie EU-landen hangen aan de staart van het peloton, terwijl de Aziatische landen de kop nemen. De uitspraak van Amerikaanse vicepresident J.D Vance dat de VS de ultieme AI-leider is, wordt niet gesteund door het rapport. Een criteria dat NetApp hanteert om koplopers van achterblijvers te onderscheiden, is of data van bedrijven geoptimaliseerd zijn om AI effectief te implementeren. Dit is in Duitsland (47%) en Spanje (55%) een groot pijnpunt.
lees ook
Vance: ‘VS is ultieme AI-leider, EU mag aan de hand lopen als het dereguleert’
Volgens NetApp is er sprake van een bredere trend en dreigen ook andere Europese landen achter te lopen. Over alle landen heen verwacht veertig procent meer te zullen investeren in AI in 2025. Daarbij wordt voornamelijk gekeken naar databeheer en/of -infrastructuur, zeker in de landen waar dit nog niet op orde staat. De Europese Unie kondigde onlangs een ambitieus investeringsplan aan om de Europese AI-industrie een duwtje in de rug te geven.
Zorgen over beveiliging en duurzaamheid
Hoewel bedrijven niet willen achterlopen met AI-investeringen, zijn er ook bezorgdheden. 41 procent van de respondenten verwacht dat de doorontwikkeling van AI-technologie tot meer dreigingen rond dataprivacy, cybersecurity en compliance zal leiden. Deze uitdagingen worden sterker ervaren in landen die bij de koplopers horen, al mogen achterblijvers hier niet blind voor zijn als ze de kloof willen dichten.
Een tweede zorg is duurzaamheid. 50 procent van de respondenten wereldwijd geeft aan wel eens ‘AI-schaamte’ te hebben omdat het gebruik ervan een grote impact heeft op hun CO2-voetafdruk. Tegenstrijdig is het verminderen van de ecologische voetafdruk voor minder bedrijven een focus dan in 2023. Er bestaat vaak een discrepantie tussen zeggen dat duurzaamheid belangrijk is, en er ook effectief naar handelen, zoals ook Capgemini al moest concluderen.
lees ook
Duurzaamheid geen prioriteit bij implementatie AI, ondanks grote impact
“Dit rapport toont hoe cruciaal infrastructuur is voor de toegang en juiste verwerking van data”, zegt Diliane Snackers, Senior Director Benelux bij NetApp. “Security en compliance zijn ook topprioriteiten voor de succesvolle toepassing van AI. Er is bij veel Europese bedrijven op deze gebieden echter een aanzienlijk tekort aan experts”.