Het Europees Parlement verwerpt de plannen om het mijnen van cryptomunten te weren. Bitcoin en Ether-munten kunnen daardoor verder leven binnen de EU. Het winnen van deze munten heeft een enorme impact op het klimaat doordat het proces veel energie kost.
Gisteren werkte de commissie voor economische en monetaire zaken van het Europees Parlement verder aan een regulerend kader voor digitale munten. Opvallend is dat het niet verboden wordt cryptomunten in te winnen, of te mijnen, door middel van een energievretend proces.
Piek in energieconsumptie
De denkpiste ontstond in Zweden. De Zweedse autoriteiten diende in november 2021 namelijk een verzoek in bij de EU, om energievretende cryptomunten te verbannen. De vraag kwam er nadat de energieconsumptie in Zweden piekte.
Aangezien de energie verloren gaat tijdens het inwinnen van de munt, besloot het Parlement eerder te focussen op dat aspect. In vorige versies van het wetgevend kader werd specifiek het proof of work-mechanisme aan banden gelegd. Dat verwijst naar het inzetten van krachtige computers om moeilijke wiskundige puzzels op te lossen en een nieuwe ‘block’ aan de ‘chain’ toe te voegen.
Milieubedreigingen
Het Parlement blijkt nu dus toch niet van plan om komaf te maken met crypto-mining. Het Parlement spreekt in de plaats daarvan de Europese Commissie aan, dat orgaan moet werken aan wetgeving om energieverspillende processen in verschillende sectoren onder handen te nemen. Andere industrieën verbruiken volgens het Parlement namelijk net zo goed onnodig veel energie. Het wetgevingsvoorstel moet uiterlijk op 1 januari 2025 bij het Parlement worden ingediend.
lees ook
Ethereum-blockchain gooit miners buiten in 2022
China besloot vorig jaar wel een verbod in te stellen op het mijnen van cryptomunten. Het verbod werd gedeeltelijk opgelegd om de hoge CO2-uitstoot van het land in te perken. Een rapport dat vorige maand werd gepubliceerd, wijst erop dat de opwarming van de aarde door Bitcoin waarschijnlijk is toegenomen sinds het verbod in China. De mijners hebben namelijk hernieuwbare energiebronnen vervangen door gas en kolen.