De Europese Commisie legt begin februari de ‘European Chips Act’ op tafel om de Europese infrastructuur te boosten met chipfabrieken.
Tijdens een speech op het World Economic Forum verduidelijkt Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie de ambitie van de EU om meer chips lokaal te produceren. Onder te noemer ‘European Chips Act’ wil ze begin februari een voorstel neerleggen om tegen 2030 minstens 20 procent van de wereldwijde chipproductie in Europa te hebben.
“Vandaag worden onze voorraden beheerd door een handvol producenten buiten Europa. Die afhankelijkheid en onzekerheid kunnen we ons niet permitteren”, aldus von der Leyen. “We moeten toeleverketens bouwen die we kunnen vertrouwen, zonder single points of failure.”
De drie belangrijkste chipfabrieken, TSMC, Samsung en UMC, hebben geen aanwezigheid in Europa. Deze drie hebben gecombineerd een marktaandeel van 77 procent wereldwijd. GlobalFoundries, wereldwijd nummer vier, met onder andere een chipfabriek in het Duitse Dresden, is goed voor 6 procent marktaandeel. Ook Intel heeft een Europese fabriek in Ierland.
Intel voornaamste kandidaat
De European Chips Act moet miljarden aan investeringen mogelijk maken van lokale overheden om chipproducenten te paaien. Volgens von der Leyen zal de chipproductie verdubbelen tegen 2030, en moet daardoor de Europese chipcapaciteit verviervoudigen.
Vorig jaar al maakte Intel bekend dat het 80 miljard euro zou investeren in nieuwe chipfabrieken in Europa. In totaal zou het maximum om acht nieuwe fabrieken gaan. Het bouwen van nieuwe, hypermoderne chipfabrieken brengt torenhoge kosten met zich mee. Intel rekent daarom op steun van de EU, in de vorm van subsidies. Zowel de Europese Unie als Intel willen met de nieuwe chipfabrieken concurreren met het Oosten.
lees ook